Grupurile de extremă dreapta au discutat despre răsturnarea guvernului german, în timp ce încearcă să exploateze furia provocată de protestele actuale ale fermierilor față de reducerea subvențiilor.

Un protest este în curs de desfășurare la Berlin, pe fondul avertismentelor că mișcarea agricolă este infiltrată de extremiști. În timp ce extrema dreaptă se folosește de această dispută, o poveste de tipul „Germania mai întâi” pare să se extindă.

Extremiștii din Germania profită de nemulțumirile fermierilor

În timp ce fermierii blochează drumurile din cauza reducerilor planificate ale subvențiilor, au existat numeroase rapoarte despre grupuri neonaziste sau monarhiste care au apărut la mitinguri. Canalele Telegram dezvăluie postări fervente despre speranțele unei rezistențe de masă emergente care ar putea ajuta la „dezmembrarea” guvernului.

Grupurile mici, marginale de extremă dreapta, cum ar fi Free Saxons, The Third Way și The Homeland, au un număr foarte variat de adepți online. Cancelarul Olaf Scholz a avertizat în acest weekend că extremiștii folosesc rețelele de socializare pentru a „otrăvi” dezbaterea democratică, calificând orice discuție despre revolte drept un „nonsens” periculos.

O echipă BBC a fost la cinci demonstrații în ultima săptămână și a monitorizat alte câteva. În timp ce mulți fermieri și principalul sindicat agricol din Germania sunt dornici să se distanțeze de extremism, imaginile de extremă dreapta continuă să apară.

În orașul Cottbus, din estul țării, un bărbat care a fost alungat de la un protest oficial pentru că ar fi purtat un simbol al Reichsbürger; o mișcare disparată de extremă dreapta care respinge statul german modern.

Un organizator de rang înalt al demonstrației din Cottbus a declarat pentru sursa citată că a aflat mai târziu că figuri cunoscute de extremă dreapta au rămas în mulțimea de sute de persoane, care era formată dintr-o secțiune transversală de oameni care nu făceau parte din comunitatea agricolă.

Există, de asemenea, exemple ale unui steag, cunoscut sub numele de Landvolkbewegung, legat de o mișcare agricolă antisemită din anii 1920.

Marea majoritate a bannerelor nu conțin mesaje evidente de extremă dreapta, ci se concentrează pe furia față de tratamentul aplicat fermierilor. Sindicatele cer miniștrilor să anuleze planurile de eliminare treptată a subvențiilor pentru combustibil, care pot ajunge până la 3.000 de euro pe an pentru o întreprindere medie.

Prea mulți bani ajung în străinătate

Fermierii vorbesc, de asemenea, despre nemulțumiri mult mai vechi legate de normele și reglementările „împovărătoare”. Dar, în mod surprinzător de des, atât fermierii, cât și alte persoane care participă la aceste demonstrații au spus că au impresia că prea mulți bani sunt trimiși în străinătate – un refren comun al extremei drepte.

Sprijinirea unor țări precum Ucraina ar putea fi un lucru corect, spune Silvio – un lucrător agricol din landul Brandenburg din estul țării.

„Dar… nu putem să cheltuim totul și să nu rămână nimic pentru țara de origine, pentru fermieri. Prețurile s-au prăbușit, iar grâul din Ucraina subcotează și mai mult prețurile noastre”, adaugă el.

În timp ce Edelgard, un pensionar care a venit să susțină demonstrația din Cottbus, este de acord.

„Există bani pentru oamenii din întreaga lume, dar nu și pentru ai noștri”, a spus el.

Nici Silvio și nici Edelgard nu spun că susțin Alternativa pentru Germania (AfD), de extremă dreapta. Acest tip de narațiune „Germania mai întâi” este adesea reluat de figurile partidului AfD.

Partidul de extremă dreaptă AfD, la cote record

AfD atinge cote record în sondaje, situându-se în prezent pe locul al doilea, iar Juergen, un muncitor metalurgist, este clar în sprijinul său pentru acest partid. Juergen nu pretinde că este un revoluționar, dar vorbește despre înlăturarea guvernului de coaliție în cadrul unor alegeri sau despre „concedierea lor” prin intermediul tribunalelor.

AfD a încercat să susțină cauza fermierilor, în ciuda faptului că anterior a pledat pentru reducerea subvențiilor agricole.

Acest lucru vine în contextul în care dezbaterea privind interzicerea partidului a reînceput după ce publicația de investigații Correctiv a raportat că figuri de rang înalt din AfD au fost prezente la o reuniune de extremă dreapta la care s-au discutat planuri de deportare a milioane de persoane.

Între timp, coaliția de guvernare formată din social-democrați, Verzi și Democrați Liberi se luptă în continuare în sondaje.

Cancelarul Scholz a insistat că guvernul său ia în serios argumentele fermierilor și că miniștrii au oferit un „compromis bun” după ce au diluat parțial propunerile inițiale de reducere a subvențiilor.

Grupurile de extremă-dreapta au încercat să dea propria lor „turnură” demonstrațiilor, spune Miro Dittrich, cercetător la organizația de monitorizare CeMAS.

„Ei știu că pozițiile lor generale, obișnuite, nu sunt întotdeauna populare, așa că trebuie să se bazeze pe chestiuni indirecte”, spune acesta.

Și, deși există puține dovezi că extrema dreaptă a reușit să deturneze pe deplin protestele actuale ale fermierilor, este, de asemenea, clar că nemulțumirile mai largi – cu privire la probleme precum inflația și globalizarea – sunt absorbite într-o mișcare agricolă care energizează în același timp extremele politice din Germania.