Ministrul apărării german consideră că situația din Ucraina nu trebuie legat de proiecte precum Nord Stream 2, care nu au legătură în acest context. Christine Lambrecht spune că acest conflict trebuie soluționat diplomatic, prin discuții și acum este un moment oportun pentru a face acest lucru.
Gazoductul Nord Stream 2, destinat să transporte gaze naturale din Rusia în Germania pe sub Marea Baltică, ocolind Ucraina, nu trebuie legat de divergenţele cu Moscova cu privire la Ucraina, a declarat joi Christine Lambrecht, ministrul apărării german, potrivit Reuters.
„Nu trebuie să târâm (Nord Stream 2) în acest conflict”, a afirmat Lambrecht într-un interviu acordat postului de televiziune rbb.
„Noi trebuie să rezolvăm acest conflict şi trebuie să-l soluţionăm pe calea discuţiilor şi aceasta este oportunitatea pe care o avem în acest moment şi ar trebui mai degrabă să o utilizăm decât să o legăm de proiecte care nu au nicio legătura cu acest conflict”, a opinat ministrul apărării, din acelaşi partid cu cancelarul social-democrat Olaf Scholz.
Avertismentul lansat de SUA
Comportamentul Moscovei faţă de Ucraina va juca un rol crucial în soarta conductei Nord Stream 2, a avertizat miercuri subsecretarul de stat american Wendy Sherman, şefa delegaţiei SUA la negocierile pe probleme de securitate din această săptămână cu Rusia, potrivit Reuters.
„Din perspectiva noastră este foarte greu să vezi gaze circulând prin conductă sau că aceasta devine operaţională dacă Rusia reia agresiunea asupra Ucrainei”, a avertizat Sherman, după reuniunea Consiliului NATO-Rusia la Bruxelles.
Acest gazoduct, care încă nu este operaţional, subminează securitatea energetică şi securitatea naţională a unei „părţi semnificative a comunităţii euro-atlantice”, a subliniat oficialitatea americană, conform agenţiei de presă citate.
În acelaşi timp, Senatul SUA va vota joi un proiect de lege promovat de republicanul Ted Cruz vizând impunerea de sancţiuni asupra Nord Stream 2, cu toate că este de aşteptat ca acest proiect să nu obţină suficient sprijin pentru a putea fi adoptat, notează sursa citată.
SUA pregătește sancțiuni radicale
Totodată, democraţii din Senatul SUA au dat publicităţii miercuri un proiect de lege susţinut de senatorul democrat Robert Menendez şi care vizează impunerea de sancţiuni radicale împotriva unor înalţi responsabili ai guvernului şi armatei ruse, inclusiv preşedintele Vladimir Putin, precum şi principalelor instituţii bancare ruse în cazul în care Moscova ar declanşa ostilităţi împotriva Ucrainei.
Rusia a comasat zeci de mii de soldaţi şi echipamente în apropierea frontierei cu Ucraina, suscitând temeri privind declanşarea unei agresiuni împotriva ţării vecine.
Potrivit Reuters, proiectul de lege susţinut de Menendez le oferă o opţiune democraţilor care susţin impunerea de sancţiuni împotriva Nord Stream 2 şi îngreunează şansele ca proiectul susţinut de republicanul Cruz să fie aprobat.
Gazoductul Nord Stream 2 – un proiect estimat la circa 11 miliarde de dolari, suscită critici atât din partea SUA, cât şi din partea unor aliaţi europeni ai Germaniei, care exprimă temeri privind adâncirea independenţei de gazele ruseşti – este finalizat, dar nu poate intra în funcţiune până când nu este aprobat de autorităţile de reglementare germane.