Germania trebuie să se pregătească de război cu Rusia
Germania își intensifică eforturile de pregătire militară, având în vedere posibile amenințări externe și intensificarea tensiunilor cu Rusia. Într-un interviu recent acordat publicației germane Die Welt, căpitanul Michael Giss, comandantul Comandamentului de Stat din Hamburg al Forțelor Armate Germane, a subliniat importanța pregătirii pentru un conflict militar major în următorii cinci ani.
Declarațiile lui Giss vin în contextul în care Germania, la fel ca multe alte state membre NATO, a reacționat la invazia Rusiei în Ucraina prin creșterea bugetului militar și amplificarea capacităților de apărare.
„În Germania, suntem încă departe de a percepe o amenințare externă imediată, spre deosebire de statele baltice sau Polonia, de exemplu”, a spus Giss. „Dar ceasul meu intern ca soldat funcționează și îmi spune că în cinci ani va trebui să fim rezistenți ca societate pentru a rezista unei amenințări militare externe.”
Berlinul a lansat „Operațiunea Plan Germania”
În martie 2023, Berlinul a lansat „Operațiunea Plan Germania”. Aceasta este o strategie națională dezvoltată împreună cu NATO pentru a se pregăti pentru posibile atacuri convenționale din partea Rusiei.
Conform lui Giss, planul prevede că Germania trebuie să fie pregătită pentru un atac militar convențional din partea Rusiei în termen de cinci ani.
Mai mult, Giss a adăugat că Rusia este deja angajată într-un război hibrid împotriva NATO. El spune că Federația Rusă desfășoară atacuri cibernetice, sabotaje și campanii de dezinformare de ani de zile.
În acest context, Germania nu este singura țară care și-a întărit vigilența militară. O serie de națiuni din alianță sunt tot mai preocupate de necesitatea unei pregătiri adecvate pentru un conflict de amploare.
Reacția venită din parte Federației Ruse
Răspunsul Rusiei la posibile amenințări din partea NATO a fost clarificat recent de președintele Vladimir Putin.
Într-o declarație adresată piloților forțelor aeriene ruse, Putin a subliniat că Rusia nu are planuri de a ataca țări membre NATO precum:
- Polonia
- sau statele baltice
Totuși, liderul de la Kremlin a menționat că, dacă Occidentul va furniza avioane de luptă F-16 Ucrainei, acestea vor fi considerate ținte legitime pentru forțele ruse.
„Dacă vor fi folosite de pe aerodromuri din țări terțe, ele devin pentru noi ținte legitime, oriunde s-ar afla”, a afirmat Putin.
De asemenea, el a declarat că avioanele F-16 nu vor schimba semnificativ situația pe câmpul de luptă din Ucraina.