IW anunță un PIB mai mic în Germania
Institutul economic IW face o prognoză sumbră asupra PIB-ukui din Germania, pentru anul viitor, din cauza deficitului bugetar. Guvernul de la Berlin depune eforturi pentru a ajunge la un consens privind bugetul pentru anul 2024, în urma unei decizii a Curții Constituționale luna trecută, care a perturbat planurile de cheltuieli.
„Guvernul german a jucat un rol decisiv în această criză. Acum coaliţia trebuie să îşi demonstreze capacitatea de acţiune în termeni de politică fiscală”, a declarat directorul institutului, Michael Huether.
Disputa referitoare la bugetul federal îngrijorează companiile. Asta determină ca multe dintre acestea să amâne momentan deciziile de investiții, scrie IW.
Potrivit calculelor, va fi necesar să se facă reduceri de cheltuieli guvernamentale. Ele vor fi în valoare de peste 20 de miliarde de euro ca urmare a deciziei Curții Constituționale, Asta va duce la o contractare a PIB-ului cu 0,5%. În cel mai pesimist scenariu, există chiar posibilitatea ca PIB-ul Germaniei să înregistreze, în următorul an, o scădere de un punct procentual, subliniază IW.
PIB-ul Germaniei a mai scăzut doi ani la rând o singură dată
În mod obișnuit, anul următor ar fi trebuit să fie un an de recuperare pentru economia germană. După o așteptată scădere de 0,5% în acest an.
Conform IW, în ultimii 70 de ani, PIB-ul Germaniei a înregistrat o scădere consecutivă timp de doi ani doar o singură dată, în 2002 și 2003. În timp ce economia germană se contractă, se așteaptă ca alte mari economii ale lumii să înregistreze creșteri. Una este Italia, cu o avansare de 0,5%. Și Franța, cu 0,8%, SUA, cu 1,3%. În timp ce economia globală ar urma să avanseze cu 2,5%, conform estimărilor IW.
Chiar și fără criza bugetară, institutul de cercetare susține că modelul economic german, bazat pe exporturi, se confruntă cu presiuni.
Se estimează că comerțul mondial va înregistra o creștere modestă de doar 1% în 2024. După o contracție de 1,5% în 2023. De asemenea, Institutul IW prognozează că anul va fi dificil pentru sectorul construcțiilor din cauza dobânzilor ridicate. Singurul sector care ar urma să înregistreze o creștere ușoară este cel al serviciilor, adaugă institutul de studii economice.
Deoarece Germania este principalul partener comercial al României, iar la nivelul UE este destinația principală a bunurilor exportate de 17 state membre și una dintre primele trei destinații pentru 22 de state membre, evoluția economiei germane are un impact semnificativ asupra partenerilor săi comerciali.