STIKO (Die Ständige Impfkommission) declară că, dacă o persoană nu este vaccinată cu a treia sau a patra doza, este de preferat utilizarea unui vaccin adaptat la varianta Omicron.
Aceasta nu este însă o recomandare finală. Statele germane trebuie sa își dea aprobarea, deci încă este posibil să apară modificări.
Noile vaccinuri, recomandate și persoanelor cu risc crescut
Proiectul nu se referă doar la vaccinurile pentru subvarianta BA.1, ci și la cele pentru variantele BA.4 și BA.5. Potrivit proiectului de recomandare al STIKO, doza booster ar trebui făcută persoanelor cu vârsta de 12 ani şi peste – „de obicei la şase luni după schema de bază de vaccinare sau după refacerea după boală”.
Cu toate acestea, STIKO recomandă o a doua doză booster sau a patra doză de vaccin anti-COVID si persoanelor cu vârsta de peste 60 de ani, precum și persoanelor imunodeprimate. De asemenea, doza booster se va face tot la 6 luni după ce s-a completat schema de bază de vaccinare sau după trecerea prin boală. Se recomandă chiar și o a cincea doză în cazul pacienților cu risc crescut, cum ar fi persoanele foarte în vârstă sau cele imunodeficiente, în funcție de vaccinurile și infecțiile din trecut.
Noile vaccinuri vor fi dezvoltate de către Pfizer/BioNTech și Moderna și vizează atât varianta BA.1 a Omicron, cât și virusul original care a fost descoperit în China. Pfizer va fi compania care va dezvolta și vaccinul împotriva variantelor BA.4 și BA.5.
Noi reguli anti-COVID în Germania
Vineri, 16 septembrie, Bundesratul a aprobat modificările aduse Legii privind protecția împotriva infecțiilor. Unele măsuri vor fi valabile la nivel național, în timp ce altele vor fi luate de fiecare land în parte, în funcție de situația pandemică. Acestea vor intra în vigoare de la 1 octombrie și vor fi valabile până la 7 aprilie 2023.
Persoanele care au peste 14 ani vor trebui să poarte măști de tip FFP2 în trenurile de lungă distanța. Copiii cu vârste cuprinse între 6 și 13 ani vor putea purta măști chirurgicale.
Pentru persoanele care călătoresc cu avionul, atât pe zboruri interne cât și externe, purtarea măștii de protecție nu va mai fi obligatorie. Guvernul poate, însă, reintroduce obligativitatea acestora, dacă numărul de cazuri va continua să crească.