Marea majoritate a celor 17 reactoare din Germania nu vor mai fi în funcţiune până la sfârşitul lui 2021, iar ultimele trei reactoare, cele mai moderne, vor fi închise cel mai târziu până la finele lui 2022, a declarat ministrul, Norbert Röttgen, care a precizat că decizia este ‘ireversibilă’, la ieşirea de la negocierile din cadrul coaliţiei guvernamentale a cancelarului Angela Merkel.

Germania are 17 reactoare nucleare pe teritoriul său, dintre care opt nu mai sunt în prezent conectate la reţeaua de producţie de electricitate. Aceste opt centrale nu vor mai fi redeschise, a precizat ministrul.

Germania va trebui astfel să găsească până la finalul lui 2022 soluţii pentru acoperirea a 22% din necesarul său de electricitate, asigurat în prezent de centralele sale atomice.

O oprire definitvă a celor 17 reactoare germane în orizontul lui 2022 este practic o revenire la un calendar fixat la începutul anilor 2000 de coaliţia formată din social-democraţi şi Verzi.

Cancelarul german a susţinut la finalul lui 2010 votarea unei prelungiri de 12 ani în medie a duratei legale de exploatare a reactoarelor ţării, provocând o intensificare a sentimentului antinuclear în Germania.

Însă confruntată cu catastrofa nucleară de la Fukushima din luna martie, Angela Merkel a oprit imediat centralele cele mai vechi şi a lansat o dezbatere publică privind renunţarea la energia nucleară, care ar urma să fie consfinţită printr-o decizie formală a guvernului la 6 iunie.

La 23 martie, cancelarul Merkel a declarat că ‘cu cât mai repede vom renunţa la energia atomică, cu atât va fi mai bine’.
SURSA: Agerpres