Chiar dacă principalii vinovaţi de situaţia în care se află Grecia sunt chiar locuitorii ei, există tot mai multe voci care insistă pe faptul că lucrurile nu ar fi degenerat în aşa fel din cauza Germaniei, care ar fi putut simplifica criza dacă ar fi fost mai puţin nehotărâtă.
Criza din Grecia a reuşit să dividă mult opinia publică din Germania, existând politicieni nemţi care aruncă întreaga vină pe greci, dar şi voci care spun că o parte din consecinţele cutremurului din zona euro trebuie asumat şi de Germania.
Astfel, chiar publicaţia germană „Der Spiegel” recunoaşte faptul că stătea în puterea Germaniei de a face lucrurile mai simple: „Este adevărat că principalii responsabili pentru criză sunt grecii înşişi, însă hotărârile pline de ezitare ale guvernului german au făcut situaţia şi mai grea”, scrie Der Spiegel.
Adevărul este că situaţia Greciei a pus-o pe Angela Merkel într-o poziţie foarte nefericită. Cu 480 de miliarde de euro daţi pentru salvarea sistemului financiar şi pentru stimularea economiei care nu a dat rezultate foarte mulţumitoare, Germania nu este foarte încântată să dea bani pentru alţii. Asociaţia tinerilor Antreprenori a avertizat-o pe Merkel că implicarea Berlinului în haosul bugetar al Atenei ar fi fatală pentru Germania, mai ales pentru că, la un moment dat, şi alte state din zona euro ar putea solicita ajutor.
Declaraţii care au pus paie pe foc
Mai mult, opinia publică şi presa germană este total împotriva uui sprijin financiar, mai ales de când a intervenit schimbul de replici dintre Atena şi Berlin privind compensaţiile de după Al doilea Război Mondial.
Intervenţiile din presă şi declaraţiile acide au fost un alt factor care au dus la îngreunarea situaţiei.
„Aici (în Germania, n.r.), nimeni nu trebuie să dea mii de euro pentru a fi mai bine tratat la spital. Ştim că avem şi noi datorii, însă ni le vom da înapoi, pentru că ne trezim în fiecare dimineaţă şi muncim toată ziua”, se arăta într-un comentariu apărut într-o publicaţie germană, comentariu care se adăuga altora şi altora: „Grecia ar trebui să declare insolvenţa”, „Grecia nu va rambursa în veci ajutorul financiar acordat de Germania”, „Grecia nu merită niciun ajutor financiar extern” .
Pe de altă parte, modul în care Angela Merkel a procedat în cazul Greciei este un pic nepotrivit, în condiţiile în care Grecia se află într-o luptă contra cronometru, întrucât pe 19 mai ajung la maturiate o serie de obligaţiuni elene.
Autorităţile de la Berlin refuză să acorde ajutoare financiare Greciei înainte ca statul elen să prezinte un program credibil de restructurare a deficitului bugetar, potrivit ministrului german al Afacerilor Externe, Guido Westerwelle, citat de AFP în urmă cu ceva timp.
Acest refuz este comentat de experţi ca find fatal nu numai pentru Grecia, ci pentru întreaga zonă euro.
„Datorită Angelei Merkel, aproape nimic din zona euro nu mai arată la fel”, spune Christopher Noble de la MarketWatch. Acesta este de părere că cea mai puternică femeie din lume „a reuşit” să răcească relaţiile franco-germane şi să le aducă la nivelul de acum 20 de ani, să îngrijoreze la maximum investitorii din zona euro şi să împartă în două tabere statele din Uniunea Europeană.
Si totuşi…grecii nu renunţă la al 14-lea salariu
Până una alta, Grecia a refuzat să accepte noile reduceri salariale pentru angajaţii din sectorul public cerute de Uniunea Europeană (UE), Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Banca Centrală Europeană (BCE) în timpul discuţiilor de la Atena, a declarat, miercuri, ministrul Muncii, Andreas Loverdos.
„Cea mai mare parte a discuţiilor cu FMI şi europenii au în vedere politicile salariale, salariul al 13-lea şi al 14-lea pentru greci; ei ne-au cerut să renunţăm la acestea, dar am refuzat”, a afirmat ministrul, deşi guvernul de la Berlin le-a explicat grecilor că trebuie să depună eforturi pentru a primi banii.