Germania, sub semnul protestelor de stradă. Oamenii s-au revoltat împotriva planurilor puse la cale de AfD şi neonazişti

Proteste de amploare în Germania. Zeci de mii de persoane au ieşit pe străzi duminică, 14 ianuarie.

Motivul: un plan de expulzare în masă al persoanelor de origine străină. Acest plan aparţine AfD (Alternativa pentru Germania), un partid de extremă dreapta.

Această formaţiune politică înregistrează o creștere în sondajele din Germania, transmit jurnaliştii AFP.

Circa „10.000 de manifestanți” au mărșăluit pe străzile din Potsdam, un oraș situat la periferia Berlinului. Acolo, membri ai AfD și neonaziști s-au întâlnit la sfârșitul lunii noiembrie pentru a discuta acest plan, a anunțat poliția într-un comunicat transmis pe 14 ianuarie.

Mitingul a fost unul cu o participare de lux. Au fost acolo, alături de oameni, şi cancelarul social-democrat Olaf Scholz şi ministrul german de Externe, ecologista Annalena Baerbock.

„Mii de persoane” au ieşit în stradă şi la Berlin. Oamenii s-au strâns şi în jurul emblematicei Porţi Brandenburg. Ei au îndemnat la „apărarea democraţiei”, au mai transmis reprezentanţii poliţiei germane.

Alte mii de persoane au ieşit în marş şi în alte oraşe din Germania, potrivit informaţiilor venite duminică seară.

Dezvăluirile care i-au şocat pe germani

Aceste adunări au fost inițiate în urma informațiilor dezvăluite miercuri de către portalul german de investigație CORRECTIV. Informaţiile indică faptul că membri ai AfD au avut discuții cu neonaziștii cu privire la un plan de expulzare a persoanelor străine sau de origine străină din Germania.

Martin Sellner, cofondatorul Mișcării Identitare din Austria (IBÖ), a venit cu un proiect care vizează transferul a până la două milioane de persoane în Africa de Nord. Ar fi vorba despre solicitanți de azil, străini și cetățeni germani considerați „neasimilați”.

Printre participanții la această adunare din cadrul AfD s-au numărat, printre alții, Roland Hartwig, reprezentantul personal al co-liderului partidului Alice Weidel, deputatul Gerrit Huy și Ulrich Siegmund, președintele grupului parlamentar regional AfD din Saxonia-Anhalt (est).

Toate aceste informaţii au generat o reacție puternică în țară. Totul, în contextul în care AfD înregistrează o creștere în sondaje. Intențiile de vot pentru această formaţiune sunt situate între 21% și 23% la nivel național.

Iar în landurile din fosta Germanie de Est (Saxonia, Turingia şi Brandenburg, spre exemplu), AfD trece şi de 30%. Acolo vor avea loc alegeri regionale extrem de importante în a două jumătate a lui 2024.

Cancelarul Olaf Scholz a vorbit şi sâmbătă despre pericolul reprezentat de extremişti. Aceştia ar încerca să să exploateze mobilizările sociale din Germania, în special pe cea a fermierilor.

„Când protestele legitime se transformă în furie sau dispreţ faţă de procesele şi instituţiile democratice, cu toţii pierdem.

Doar cei care dispreţuiesc democraţia noastră vor profita din asta”, a spus şeful guvernului federal de la Berlin.