Salariile negociate includ plăţile incluse în contractele colective de muncă, plăţile speciale excepţionale, bonusurile anuale şi plăţile din urmă acordate după încheierea unor acorduri salariale. 

În Germania, salariile negociate au crescut mai mult decât preţurile de consum, care au înregistrat un avans de 1,9% în primul trimestru din 2017. 

Aproximativ 17 milioane de angajaţi germani sunt reprezentaţi de sindicate care negociază acorduri salariale anual sau din doi în doi ani. 

Creşterea salariilor cu 2,8% în primele trei luni din 2017 depăşeşte avansul mediu pe termen lung de 2,5% înregistrat în ultimele 20 de trimestre şi reprezintă o accelerare faţă de expansiunea de 2,2% din trimestrul patru din 2016, a anunţat Destatis. 

Pe ansamblul anului trecut, salariile negociate în Germania au crescut cu 2%, după un avans de 2,1% în 2015. 

Creşterea economică în Germania a continuat să se consolideze la începutul anului, în condiţiile în care vremea favorabilă a stimulat construcţiile iar exporturile au profitat de revenirea cerere mondiale. 

Conform unei estimări preliminare publicată în 12 mai de Oficiul federal de statistică, în perioada ianuarie-martie 2017 Produsul Intern Brut al Germaniei a înregistrat o creştere de 0,6% comparativ cu trimestrul precedent, după un avans de 0,4% în ultimele trei luni ale anului trecut şi o creştere de 0,2% în trimestrul al treilea din 2016. 

Comparativ cu primul trimestru al anului trecut, economia Germaniei a înregistrat o creştere de 1,7%. 

AGERPRES