Declinul ar putea afecta speranţele că o majorare a consumului va sprijini creşterea celei mai mari economii europene în următoarele luni, deoarece exporturile suferă din cauza cererii fragile din zona euro şi a încetinirii de pe pieţele emergente.
Destatis a anunţat că, după inflaţie, salariile au scăzut cu 0,3% în trimestrul trei din 2013, comparativ cu perioada similară din 2012, fiind cel mai semnificativ declin din ultimii patru ani.
‘Rezultatele din primele trei trimestre arată o scădere uşoară a salariilor reale în 2013, în condiţiile în care salariile nominale au urcat cu 1,4% şi preţurile de consum cu 1,6%’, se arată în raportul Oficiului Federal de Statistică.
În 2012, salariile reale în Germania au crescut cu 0,5%.
În medie, un angajat cu normă întreagă a câştigat în trimestrul trei 3.462 euro pe lună înainte de taxe, excluzând plăţile speciale.
Mulţi economişti susţin că inflaţia moderată, creşterea solidă a salariilor şi ratele scăzute ale dobânzilor vor ajuta consumul intern.
Chiar dacă FMI şi Trezoreria SUA au criticat dependenţa Germaniei de exporturi, pentru că ar împiedica redresarea Europei, autorităţile de la Berlin au respins criticile, apreciind că ‘nu sunt justificate’, iar exporturile reprezintă un semn al solidităţii economiei.
Excedentul de cont curent al Germaniei a urcat în septembrie la 19,7 miliarde de euro, de la 10,1 miliarde de euro luna precedentă. Comisia Europeană estimează că excedentul va ajunge la 7% din PIB în 2013 şi la 6,6% din PIB în 2014.
Luna trecută, comisarul european pentru afaceri economice şi monetare, Olli Rehn, a cerut Germaniei să facă mai multe eforturi pentru a majora consumul şi a favoriza creşterea salariilor. Oficialul a recomandat reducerea taxelor, a contribuţiilor sociale şi cheltuieli în infrastructură.
Industria germană este tradiţional orientată spre export şi are o prezenţă foarte bună pe pieţele emergente cum este China. Astfel, anul trecut, zona euro nu a absorbit decât 38% din exporturile germane, 411,9 miliarde de euro, în scădere cu 2,1% în ritm anual. În schimb, exporturile spre ţările din afara Uniuni Europene au crescut cu 8,8%, până la 471,7 miliarde de euro, echivalentul a 42% din exporturile Germaniei.
Germania a înregistrat o creştere peste aşteptări în trimestrul al doilea al acestui an, arată cifrele preliminare publicate recent de Oficiul Federal de Statistică (Destatis).
Astfel, Produsul Intern Brut al Germaniei a înregistrat un avans de 0,7% în perioada aprilie – iunie 2013, graţie în special creşterii consumului gospodăriilor şi a investiţiilor.
De asemenea, contrar aşteptărilor, comerţul extern a contribuit şi el la creşterea economică, Destatis precizând că exporturile au crescut mai rapid decât importurile.
Creşterea de 0,7% înregistrată în trimestrul al doilea vine după un prim trimestru în care economia germană a stagnat, iar în ultimul trimestru al anului trecut a înregistrat o contracţie de 0,5%.
SURSA: Agerpres