Salariile reale, sau câştigurile lunare ajustate în funcţie de evoluţia preţurilor, au scăzut cu 0,2% în Germania în 2013 comparativ cu 2012, aceasta fiind de altfel prima scădere înregistrată după 2009, în mijlocul crizei economice mondiale, a anunţat joi Oficiul federal de statistică din Germania (Destatis), transmite AFP.
În termeni nominali, anul trecut salariile în Germania au crescut, în medie, cu 1,3% însă în aceiaşi perioadă preţurile au crescut cu 1,5%.
Destatis explică această scădere a salariului real printr-un 'recul al primelor excepţionale' acordate angajaţilor în funcţie de performanţele societăţilor.
'După trei ani de creştere a salariului real, acesta este primul recul înregistrat după anul de criză 2009', a subliniat Destatis într-un comunicat. În 2012 salariul real în Germania a crescut, în medie, cu 0,5%, după o creştere de 1,2% în 2011 şi un avans de 1,5% în 2010.
Scăderea veniturilor salariale este un semnal negativ pentru consumul gospodăriilor, considerat unul din principalul motor al relansării primei economii europene.
Miercuri, Destatis anunţa că gradul de ocupare în Germania a ajuns la finele lui 2013 la un nivel record, în condiţiile în care un număr de 42,2 milioane de persoane aveau un loc de muncă. De asemenea, săptămâna trecută guvernul german şi-a îmbunătăţit prognoza de creştere economică pentru acest an până la 1,8%, citând creşterea solidă a cererii domestice, susţinută de o piaţă a muncii stabilă şi relansarea investiţiilor.
De asemenea, guvernul de la Berlin se aşteaptă ca gradul de ocupare să crească cu 0,6% în 2014, ceea ce ar înseamnă că acest an va fi al optulea an consecutiv de creştere a gradului de ocupare.
SURSA: Agerpres