Mișcare de ultimă oră făcută de Germania. Guvernul de la Berlin a aprobat, în cursul zilei de luni, modificare legislativă care va permite Executivului să devină proprietar al companiilor din energie.
Menționăm faptul că decizia Germaniei reprezintă o măsură de ultimă instanţă pentru asigurarea aprovizionării în eventualitatea unei situaţii de urgenţă, transmite Reuters.
Amintim și faptul că Germania este una dintre țările cele mai dependente de energia din Rusia. În acest sens, încă de luna trecută a fost prezentat un plan de urgență pentru ca aprovizionarea cu gaze să poată fi gestionată, având în vedere faptul că relațiile cu Kremlinul s-au degradat odată cu războiul din Ucraina și sancțiunile impuse de Occident.
Astfel, noua decizie reprezintă primul pas dintr-un plan în trei faze, care ar putea duce la raţionalizarea energiei, acordându-se prioritatea gospodăriilor şi infrastructurii critice, cum ar fi spitalele.
Planul Germaniei pentru energie
Ministrul Economiei a vorbit la rândul său despre riscurile din economia germană. Potrivit acestuia, atât prețurile cât și incertitudinile sunt ridicate și este nevoie de măsuri preventive.
„Preţurile sunt ridicate, incertitudinile sunt ridicate, iar riscurile sunt inevitabile. Prin urmare, trebuie să fim pregătiţi pentru înrăutăţirea situaţiei”, a explicat ministrul Economiei, Robert Habeck.
În ceea ce privește modificarea legii, documentul nou adoptat va permite Guvernului de la Berlin să plaseze companiile din energie sub administrare specială, dacă este ameninţată securitatea energetică.
Menționăm faptul că strategia a fost deja aplicată în cazul Gazprom Germania. Recent, ministrul Economiei a anunţat că Gazprom Germania, afacerea din domeniul tranzacţionării, stocării şi transportului energiei abandonată de Gazprom, va fi transferată la Autoritatea de Reglementare în Energie din Germania (Bundesnetzagentur).
Efectele războiului din Ucraina
În același timp, Habeck a mai dat și asigurări că securitatea aprovizionării este în prezent garantată, într-o perioadă de criză a legăturilor energetice dintre Germania şi Rusia, în urma invadării Ucrainei.
Trebuie menționat faptul decizia nu va intra în vigoare imediat. Mai exact, Bundesnetzagentur va prelua controlul până pe 30 septembrie 2022, va putea înlocui directorii şi face noi angajări.
Amintim faptul că războiul din Ucraina a scos la suprafață dependenţa importantă a Germaniei de gazul natural importat din Rusia, precum şi de infrastructurile esenţiale (precum rafinării, oleoducte, gazoducte) deţinute de firme ruseşti.