Germania are planuri serioase în ceea ce privește schimbarea strategiei de apărare. Mai precis, autoritățile de la Berlin vizează elaborarea unui plan de modernizare a industriei de apărare, însă deocamdată nu se știe exact ce presupune acest lucru.
Germania schimbă strategia de apărare
Guvernul german elaborează o strategie pentru modernizarea industriei naționale de apărare, a declarat duminică un purtător de cuvânt al Ministerului Economiei, fără a oferi detalii suplimentare, potrivit Reuters.
„Pot să confirm că guvernul lucrează la un document strategic destinat modernizării industriei de apărare și securitate. Acest document este realizat de mai multe departamente,” a precizat purtătorul de cuvânt, confirmând un articol publicat anterior în cotidianul financiar Handelsblatt.
Ce ar putea presupune noile planuri privind industria de apărare
Publicația respectivă afirmă că documentul strategic va include prevederi care vor permite emiterea rapidă a autorizațiilor pentru construirea de fabrici de armament în Germania, prin scurtarea termenelor pentru eliberarea autorizațiilor și limitarea posibilității cetățenilor de a-și exprima opoziția.
Handelsblatt susține că coaliția guvernamentală de la Berlin intenționează să adopte acest document strategic în cursul lunii august.
Aceste informații privind modernizarea industriei de apărare apar la scurt timp după ce producătorul german de armament Rheinmetall și partenerul italian Leonardo au convenit să înființeze o companie mixtă pentru producerea de tancuri și alte sisteme de apărare terestră.
A început o nouă cursă a înarmării
Deși suntem încă departe de cheltuielile de peste 6% din PIB-ul global din anii 1960, a început o nouă cursă a înarmării, țările europene crescând rapid ritmul în fața amenințărilor venite din partea Rusiei.
Anul trecut, cheltuielile mondiale pentru apărare au fost în medie de 2,3% din PIB-ul global, adică 2.400 de miliarde de dolari, o creștere de 6,8% în termeni reali față de 2022. Dar suntem încă departe de maximele acestora din timpul Războiului Rece, nivelul actual fiind cu peste 60% mai mic decât cel de atunci.
La nivel mondial, SUA are de departe cele mai mari cheltuieli în domeniul apărării, cu bugetul său de peste 900 de miliarde de dolari, reprezentând 37% din cheltuielile globale, fiind de trei ori mai mare decât cel al Chinei, care este următorul mare jucător.
Aceste două țări adună peste jumătate din cheltuielile totale de apărare ale lumii. Rusia este țara cu cel de-al treilea cel mai mare buget militar la nivel global, de aproximativ 100 de miliarde de dolari.
Lumea arabă conduce în topul cheltuielilor cu apărarea ca proporție din PIB, cu aproape 5%, în timp ce Europa occidentală se află în urmă, cheltuielile sale militare fiind adesea sub obiectivul minim al NATO, de 2,0% din PIB, despre care se vorbește adesea.