Se schimbă permisul de conducere. Devine obligatoriu din 1 ianuarie. Amendă dacă nu ceri unul nou

permis auto, permis de conducere

SURSA FOTO: Dreamstime

Modificări importante îi așteaptă pe acești șoferi din anul 2025. Pe lângă schimbarea permisului de conducere, ce alte noutăți va aduce anul viitor?

Schimbări pentru șoferii din Germania din anul 2025

Începând cu 2025, șoferii din Germania vor trebui să se adapteze la o serie de schimbări semnificative. Una dintre principalele modificări este legată de permisele de conducere. De la 1 ianuarie 2025, toți posesorii de permise născuți în 1971 sau mai târziu vor trebui să-și schimbe permisele vechi cu unele noi, în format de card.

Aceste noi permise vor avea o valabilitate de 15 ani și vor costa 25 de euro.

Cei care nu respectă acest termen și sunt verificați riscă amenzi care variază de la 15 euro pentru o întârziere de până la două luni, la 25 de euro pentru o întârziere de patru până la opt luni și 60 de euro plus un punct la Flensburg pentru întârzierea de peste opt luni, transmite echo24.de.

SURSA FOTO: Dreamstime

Autocolantele TÜV se vor schimba și ele. Vehiculele din Germania cu autocolant verde trebuie să se prezinte anul acesta pentru inspecția principală și, dacă trec testul, vor primi un autocolant albastru, valabil până în 2026.

În 2025, vehiculele cu autocolant portocaliu trebuie să fie inspectate și vor primi un autocolant de culoare muștar. Cei cu autocolant roz ar trebui să acționeze rapid și să se prezinte la inspecție.

Depășirea termenului de inspecție cu mai mult de două luni va atrage o amendă de 15 euro, între patru și opt luni amenda este de 25 de euro, iar pentru o întârziere de peste opt luni amenda este de 60 de euro și un punct la Flensburg.

Crește și taxa de CO₂

O altă modificare importantă în Germania este legată de taxa CO₂, care va crește de la 45 la 50 de euro pe tonă în 2025. Această creștere urmează majorării din 2024, când taxa a crescut de la 30 la 45 de euro pe tonă.

De asemenea, producătorii de camioane trebuie să reducă emisiile de CO₂ ale flotelor lor din UE cu 15% până în 2025, ceea ce înseamnă că noile camioane vor trebui să emită mult mai puțin CO₂ decât în prezent.

Aceste schimbări au scopul de a moderniza sistemul de permise de conducere, de a asigura conformitatea vehiculelor cu standardele de siguranță și de a reduce impactul asupra mediului prin taxarea emisiilor de CO₂.

Automobiliștii din Germania trebuie să fie conștienți de aceste modificări pentru a evita sancțiunile și pentru a contribui la un mediu mai curat.