Germania se confruntă cu o scădere a exporturilor și importurilor. Datele au fost publicate azi
Datele ajustate sezoniere publicate de Oficiul federal de statistică și citate de DPA arată că exporturile au scăzut în luna ianuarie cu 2,8%, după un avans de 1,2%. De asemenea, importurile au scăzut cu 4,2%, după ce acestea au crescut cu 4 procente în ultima lună a anului 2021.
Presa internațională spune că analiștii se așteptau la un plus de un procent la exporturi și de două procente la importuri.
Pe acest fond, excedentul comercial al Germaniei, în date ajustate în funcţie de variaţiile sezoniere, a urcat la 9,4 miliarde de euro în ianuarie, de la 8,1 miliarde de euro în decembrie, analiştii estimând un excedent de 6,1 miliarde de euro.În ritm anual, în ianuarie exporturile au urcat cu 11%, după un avans de 15,5% în decembrie, iar importurile au înregistrat o expansiune de 25,6%, după ce s-au majorat cu 28,1% în decembrie.
Exporturile și importurile au urcat în comparație cu 2020
Comparativ cu februarie 2020, luna anterioară impunerii de restricţii în Germania pentru stoparea pandemiei de coronavirus, exporturile au urcat cu 4% iar importurile cu 17,8% în ianuarie 2022.
Anul 2021 a fost al cincilea an consecutiv de scădere a excedentului balanţei comerciale a Germaniei, în condiţiile în care blocajele de aprovizionare din întreaga lume au frânat exporturile primei economii europene, inclusiv în sectorul important al producţiei de automobile. Conform Destatis, balanţa comercială a Germaniei a afişat anul trecut un excedent de 173,3 miliarde de euro, în condiţiile în care exporturile au crescut cu 14%, până la 1.375,5 miliarde de euro, însă importurile au avansat mai rapid, cu 17%, până la 1.202,2 miliarde de euro.
Germania se opune sistării importurilor de energie din Rusia
Ministrul german al Economiei a mai spus că Germania va suferi repercusiuni semnificative în urma sancţiunilor impuse Rusiei după invazia asupra Ucrainei, scrie agenția spaniolă de presă EFE, adăugând că Robert Habeck a amintit într-o declaraţie acordată presei la Berlin că Germania importă din Rusia 55% din necesarul de gaz natural, 50% din cel de cărbune şi 35% din consumul său de petrol.
”Aspiraţia noastră este să reducem dependenţa (faţă de Rusia) cât mai repede posibil prin renunţarea la energiile fosile şi câştigarea suveranităţii energetice, dar ce s-a făcut în ultimii ani, crescând dependenţa, nu se poate schimba în câteva zile sau luni”, a explicat ministrul membru al partidului Verzilor.
El a motivat că este necesar ca opțiunea de a importa energie din Rusia să fie deschisă, ”pentru ca preţurile să nu crească şi mai mult şi pentru că trebuie ”să asigurăm stabilitatea socială în Germania”.