Germania se implică serios în cazul otrăvirii opozantului lui Vladimir Putin, Aleksei Navalnîi. Cancelarul german, Angela Merkel cere front comun în Uniunea Europeană și o poziție tranșantă a blocului comunitar.
Germania este decisă să nu mai tolereze erapajele de democrație din Rusia. Angela Merkel vrea un front comun în UE după otrăvirea opozantului Aleksei Navalnîi.
Germania se implică în cazul otrăvirii lui Aleksei Navalnîi!
Cancelarul german Angela Merkel nu exclude un răspuns european comun la presupusa otrăvire a disidentului rus Aleksei Navalnîi, care este tratat într-un spital din Berlin, relatează vineri dpa. „Vom încerca acest lucru, când vom avea mai multă claritate asupra circumstanţelor”, le-a spus Merkel jurnaliştilor la Berlin.
Cancelarul a observat că o acţiune coordonată a fost întreprinsă drept răspuns la otrăvirea fostului agent dublu Serghei Skripal în Marea Britanie, când aproape 30 de state aliate au expulzat diplomaţi ruşi.
Totuşi, a spus ea, este în continuare neclar dacă Navalnîi a fost de fapt otrăvit şi dacă da, cine este în spatele atacului.
În acelaşi timp, Merkel a spus a vineri că este important să se continue dialogul cu Rusia, în pofida tensiunilor curente legate de Belarus şi de presupusa otrăvire a opozantului Kremlinului Aleksei Navalnîi.
„Trebuie să continuăm să discutăm”, a spus ea în cadrul conferinţei de presă, adăugând că Rusia este un jucător strategic important în lume, conform Agerpres.
Totul vine după ce Parchetul rus i-a cerut joi Germaniei datele pe care aceasta le deţine cu privire la starea de sănătate a opozantului Aleksei Navalnîi, aflat în comă într-un spital din Berlin după o probabilă otrăvire, afirmând totodată că nu vede nicio dovadă de act criminal, informează AFP.
„Partea germană a fost invitată să le furnizeze autorităţilor ruse explicaţii, informaţii şi dovezi de diagnostice preliminare (…), precum şi documente privind datele medicale şi cercetările specialiştilor germani”, informează Parchetul rus într-un comunicat.
Parchetul a adăugat că nu are „nicio dovadă de acte criminale intenţionate împotriva lui Aleksei Navalnîi”. „Este o practică obişnuită să organizezi o asemenea inspecţie în caz de accident ce implică pasageri aerieni”, a precizat Parchetul rus.
Poliţia transporturi din Rusia a anunţat la rândul său că a lansat „examinări preliminare legate de spitalizarea lui Aleksei Navalnîi pe 20 august la Omsk”, adăugând că locurile pe unde a trecut el au fost inspectate şi „mai mult de 100 de obiecte care pot avea valoare de probă” au fost confiscate.
Camera de hotel unde s-a aflat el la Tomsk, oraşul unde Navalnîi ar fi fost otrăvit, potrivit apropiaţilor săi, a fost de asemenea examinată, precum şi „datele de pe camerele de supraveghere video”.