Miercuri, 26 ianuarie, Ambasada Germaniei la Bucureşti a transmis că Berlinul respinge solicitările Rusiei privind retragerea trupelor NATO din România şi revenirea la situaţia din 1997.
„Germania se poziţionează în continuare ferm alături de România. Nu putem da ceasul înapoi cu 25 de ani. Apartenenţa României la NATO reprezintă o realizare esenţială şi nu poate fi pusă la îndoială de către terţi”, a spus ambasadorul german Peer Gebauer.
„Începând de la mijlocul lunii februarie, Forţele aeriene germane (Luftwaffe) vor participa cu avioane Eurofighter şi soldaţi la măsura Poliţie Aeriană Întărită Zona de Sud (Enhanced Air Policing South). Împreună cu Italia asigurăm securitatea spaţiului aerian al NATO, ca parteneri de încredere, cu o contribuţie vizibilă şi de înaltă calitate. Aceasta reprezintă un semn clar al solidarităţii transatlantice şi europene”, a transmis Ambasada Germaniei la Bucureşti.
Germania: Atitudinea Rusiei afectează securitatea întregii Europe
„Suntem foarte îngrijoraţi de situaţia actuală în regiune. Atitudinea Rusiei nu reprezintă doar o ameninţare la adresa Ucrainei, ci afectează securitatea întregii Europe. De aceea, o nouă încălcare a suveranităţii Ucrainei ar atrage după sine un răspuns european ferm şi comun.
În această privinţă, ministrul german al Afacerilor Externe, Annalena Baerbock, s-a exprimat categoric în cadrul reuniunii miniştrilor afacerilor externe din statele membre ale Uniunii Europene”, afirmă diplomația germană.
Rusia vrea ca NATO să se retragă din România
Vineri, 21 ianuarie, Rusia a solicitat garanţii de securitate din partea NATO, obligatorii din punct de vedere juridic. Astfel că Moscova vrea ca blocul militar să-și înceteze extinderea şi să revină la granițele sale din 1997.
În contextul în care România și Bulgaria au aderat la NATO după 1997, Ministerul Afacerilor Externe din Rusia a transmis că Moscova vrea ca toate forțele militare străine, plus armamentele grele să fie retrase din aceste state.
Joe Biden a respins retragerea Alianța Atlanticului de Nord din România și Bulgaria. Din potrivă, acesta a informat public că va spori prezența militară în țara noastră și Polonia, dacă Rusia va ataca Ucraina.
Întrebat de jurnaliști dacă se gândește la retragerea rotației forțelor militare americane de pe Flancul Estic al NATO, Joe Biden a spus:
„Nu vom face asta. De fapt, ne vom spori prezența militară în Polonia, România și alte țări dacă Rusia va decide să invadeze Ucraina. Pentru că avem un angajament sacru de a apăra aceste țări, conform articolul 5. Ele fac parte din NATO”, a explicat acesta.