Oficialii din Germania sunt gata să susțină un plan al americanilor de a mobiliza veniturile generate din activele rusești înghețate – în mare parte blocate în Europa – pentru a sprijini un ajutor de 50 de miliarde de dolari destinat Ucrainei, susțin surse care au dorit să-și păstreze anonimatul, potrivit Bloomberg.

Acordul dat de Germania ar putea fi un pas crucial care aduce Washingtonul și aliații săi mai aproape de asigurarea unui nou pachet substanțial de ajutor pentru Kiev și de asigurarea angajamentului SUA, indiferent de rezultatul alegerilor prezidențiale din noiembrie.

Oficialii SUA și UE susțin că este de așteptat ca propunerea americanilor să domine discuțiile dintre miniștrii de Finanțe și guvernatorii băncilor centrale din G7, reuniți la Stresa, Italia, pentru întâlnirea anuală.

Cu toate acestea, oficialii din Germania nu se așteaptă la un acord final până când liderii G7 nu se vor reuni în perioada 13-15 iunie, nici ca implementarea acestuia să aibă loc mai devreme de anul viitor, au mai spus sursele citate de Bloomberg.

Miza este ca guvernul Ucrainei să rămână viabil financiar

Miza este aceea ca guvernul Ucrainei să rămână viabil financiar – finanțându-și apărarea și îndeplinindu-și datoria – până în 2025.

Având în vedere că războiul nu dă semne de atenuare, iar ofensiva militară a Rusiei câștigă teren, cei mai mari susținători ai Ucrainei sunt dornici să asigure finanțare pe termen mediu pentru Kiev și să dea un semnal Moscovei că sprijinul în rândul aliaților G-7 nu slăbește, scrie publicația.

Folosirea activelor înghețate ale Rusiei a devenit mai presantă, având în vedere incertitudinea din jurul alegerilor din SUA. Diviziunile politice de la Washington au sabotat dorința președintelui Joe Biden de a acorda un ajutor mai mare Ucrainei, iar fostul președinte Donald Trump și-a exprimat scepticismul cu privire la sprijinul pentru ucraineni.

Majoritatea acestor active sunt deținute în Europa la casa de compensare Euroclear din Belgia

Țările G-7 au blocat accesul la aproximativ 280 de miliarde de dolari din activele băncii centrale ruse ca răspuns la invazia Ucrainei din februarie 2022. Majoritatea acestor active sunt deținute în Europa la casa de compensare Euroclear din Belgia.

Din această sumă, UE a înghețat active ale Băncii Centrale ruse în valoare de circa 200 de miliarde de euro, cea mai mare parte a acestei sume, aproximativ 192 de miliarde de euro, fiind depozitată în Belgia, sub formă de titluri de valoare și sume cash, iar casa de compensare Euroclear se ocupă de gestionarea acestor active.

De luni de zile, SUA a încercat să convingă partenerii europeni să folosească aceste active pentru a ajuta Ucraina. Opțiunile au variat, de la confiscarea totală și acordarea banilor Ucrainei, până la securitizarea acestora, pentru a emite obligațiuni, sau folosirea lor pentru a susține o formă de împrumut.

Propunerile au fost primite cu scepticism de mai multe țări europene. Guvernele din Franța și Germania și-au exprimat îngrijorarea cu privire la impactul pe care l-ar avea astfel de mișcări asupra stabilității financiare și a atractivității euro ca monedă de rezervă, precum și cu privire la legalitatea acestora.

Un acord G-7 ar înlocui acest aranjament

Cea mai recentă propunere a SUA a fost primită mai bine în capitalele europene, inclusiv la Berlin, au spus oficialii, deoarece ar implica utilizarea dobânzii generate de active, fără a le sechestra.

Țările UE au convenit deja să folosească acest flux de venituri impozitându-l cu aproape 100% și să transfere aceste venituri în Ucraina, de două ori pe an.

Un acord G-7 ar înlocui acest aranjament, subliniază Bloomberg.

Se preconizează că activele vor genera aproximativ 5 miliarde de euro anual. Conform propunerii aflate în discuție, G7 va estima cât de mult ar genera acest venit într-un anumit număr de ani și va lăsa acea sumă disponibilă Ucrainei în avans.

Obstacolele rămân

Valoarea pachetului de ajutor ar depinde de durata termenelor de rambursare și de cât timp vor fi înghețate activele, dar oficialii spun că ar putea ajunge la 50 de miliarde de dolari.

SUA speră că toate guvernele G-7 – sau cel puțin un subgrup – vor participa la acordarea împrumutului inițial, dar se pare că Washingtonul este pregătit să suporte singur întregul împrumut, atâta timp cât există un angajament al UE că activele vor rămâne blocate și împrumutul rambursat.

În cazul în care războiul se încheie și Rusia este de acord să plătească pentru reconstrucția Ucrainei, acest lucru ar ridica semne de întrebare, dacă activele mai rămân înghețate și ce garanții vor fi oferite pentru rambursarea împrumutului.

Banca Centrală Europeană și statele membre UE sunt preocupate de protejarea Euroclear de orice risc financiar, de exemplu din cauza proceselor rusești sau a posibilelor represalii din partea Moscovei.