Germania a declanșat miercuri un plan de urgență pentru a gestiona aprovizionarea cu gaze naturale, care ar putea duce la o raționalizare a energiei electrice în cazul în care un impas legat de cererea Rusiei de a plăti combustibilul cu ruble întrerupe sau oprește aprovizionarea.
Insistența Moscovei de a fi plătită în ruble pentru gazul natural, care acoperă o treime din necesarul anual de energie al Europei, a galvanizat alte state europene: Grecia a convocat o reuniune de urgență a furnizorilor, guvernul olandez a anunțat că va îndemna consumatorii să folosească mai puțin gaz, iar autoritatea franceză de reglementare în domeniul energiei le-a spus consumatorilor să nu intre în panică, transmite Reuters.
Cererea de ruble, care a fost respinsă de națiunile din Grupul celor șapte, reprezintă represalii ale Moscovei la sancțiunile occidentale paralizante impuse Rusiei în urma invaziei acesteia în Ucraina.
Semnal clar că UE se așteaptă la o întrerupere a gazelor
Măsura fără precedent a Berlinului este cel mai clar semn că Uniunea Europeană se pregătește ca Moscova să întrerupă livrările de gaze dacă nu primește plata în ruble. Italia și Letonia au activat deja avertismente.
Ministrul german al economiei, Robert Habeck, a pus în aplicare „faza de avertizare timpurie” a unui plan de urgență existent pentru gaz, în cadrul căruia o echipă de criză din cadrul ministerului economiei, al autorității de reglementare și al sectorului privat va monitoriza importurile și depozitele.
Habeck a declarat reporterilor că aprovizionarea cu gaze a Germaniei este garantată pentru moment, dar a îndemnat consumatorii și companiile să reducă consumul, afirmând că „fiecare kilowatt/oră contează”.
Ce se întâmplă în cazul opririi livrărilor
În cazul în care livrările vor fi insuficiente, autoritatea de reglementare a rețelei germane poate raționaliza gazul, industria fiind prima la rând pentru reduceri, în vreme ce gospodăriile private, spitalele și alte instituții critice vor beneficia de un tratament preferențial
Chiar și fără amenințarea penuriei de gaze, Germania s-ar putea confrunta cu recesiunea, deoarece costurile tot mai mari ale energiei au forțat deja companiile, inclusiv producătorii de oțel și de produse chimice, să reducă producția.
Asociația germană a industriei, BDI, a cerut miercuri sprijin guvernamental, inclusiv împrumuturi și participații de stat, pentru a preveni falimentul firmelor, în timp ce consilierii economici ai guvernului au redus prognoza de creștere economică pentru acest an din cauza crizei din Ucraina.
Jumătate din cele 41,5 milioane de gospodării din Germania utilizează gaze naturale pentru încălzire, în timp ce industria reprezintă aproximativ o treime din cererea națională.
Rusia este principalul furnizor de gaze al Germaniei, reprezentând 40% din importuri în primul trimestru al anului 2022. Berlinul s-a angajat să pună capăt dependenței sale energetice de Moscova, dar nu va realiza acest lucru înainte de jumătatea anului 2024, potrivit lui Habeck.