Uniunea Europeană nu va fi divizată de reducerile de gaze naturale, spune ministrul german de externe, Annalena Baerbock: „vom fi uniți, iar acesta este cel mai important semnal pentru președintele rus”.
UE, semnal pentru Vladimir Putin: Vom fi uniți
Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a salutat marți eforturile de coordonare a măsurilor de economisire a gazului în întreaga Uniune Europeană, notează Reuters.
Annalena Baerbock a subliniat că blocul va rămâne unit în timp ce Rusia își reduce și mai mult aprovizionarea cu gaz a Germaniei și nu numai, transmițând astfel un semnal clar lui Vladimir Putin.
„Nu vom fi divizați pentru că gazul este mai puțin, în schimb vom fi uniți, iar acesta este cel mai important semnal pentru președintele rus”, a declarat Baerbock la Praga, în urma unor discuții cu omologul său ceh.
Șefa Comisei Europene, apel la solidaritate
De asemenea, şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că țările europene care nu depind de aprovizionarea cu gaze din Rusia trebuie să manifeste solidaritate faţă de cele care sunt forţate să facă eforturi pentru a le economisi din cauza riscului iminent de întrerupere a livrărilor.
„Chiar şi statele membre care aproape că nu achiziţionează gaze ruseşti nu pot scăpa de efectele unei potenţiale întreruperi a aprovizionării cu acestea pe piaţa noastră internă”, a declarat von der Leyen, înaintea unei reuniuni speciale a miniştrilor energiei din ţările blocului comunitar, planificată pentru marţi.
Economiile ţărilor din UE sunt strâns interconectate, a spus ea, subliniind că o criză a gazelor ar afecta fiecare stat membru într-o formă sau alta.
UE trebuie să reducă cererea de gaze
„De aceea este important ca statele membre să-şi diminueze cererea de gaze, astfel încât toate să stocheze mai mult şi să împartă cu cele care sunt mai afectate”, a afirmat von der Leyen.
Aceste comentarii intervin în urma criticilor exprimate de Spania şi Portugalia faţă de planul de urgenţă în materie de gaze propus de Comisie. Portugalia a calificat acest plan drept „nesustenabil” şi a declarat că consumul său de gaze este o „necesitate absolută”.
Concret, planul Comisiei solicită tuturor statelor Uniunii Europene să îşi reducă în mod voluntar consumul de gaze cu cel puţin 15% între 1 august şi 31 martie, luându-se în calcul totodată eventualitatea unor reduceri suplimentare în cazul agravării crizei de gaze.