Germania se teme de un posibil război tarifar cu SUA. Olaf Scholz: Vom discuta mai în profunzime

Sursă: Dreamstime

Germania se teme de un posibil război tarifar cu Statele Unite ale Americii (SUA), spune cancelarul german Olaf Scholz, care adaugă că este necesară o discuție mai aprofundată cu țara condusă de Joe Biden.

Germania se teme de un posibil război tarifar cu SUA. Olaf Scholz: Vom discuta mai în profunzime

Cancelarul german Olaf Scholz a criticat marți planurile de protecție a climei din SUA, care ar proteja companiile naționale de concurența străină, afirmând că acestea ar putea declanșa „un uriaș război tarifar”.

În străinătate a crescut neliniștea cu privire la legea de referință a președintelui american Joe Biden, „Inflation Reduction Act”, care prevede cheltuieli uriașe pentru inițiative în domeniul energiei verzi și include scutiri fiscale pentru mașinile electrice și bateriile fabricate în SUA.

„Vom discuta mai în profunzime despre Legea privind reducerea inflației cu prietenii noștri americani”, a declarat Scholz la o reuniune a asociației germane de inginerie VDMA la Berlin.

„Nu se poate ca politicienii din țările lor să spună: „Acum facem protecție climatică, dragă industrie, ai auzit că te protejăm de concurența altora?”, a spus el.

„Am ajunge la un război tarifar uriaș”, a avertizat Scholz, făcând apel la o cooperare internațională mai strânsă în ceea ce privește măsurile de protecție a climei și comerțul.

Scholz, în a cărui țară se află giganții auto Volkswagen, BMW și Mercedes, nu a intrat în detalii cu privire la ce aspecte ale planurilor lui Biden se opune.

Cu toate acestea, oficialii Uniunii Europene s-au pronunțat în ultimele săptămâni împotriva creditelor fiscale planificate de SUA pentru piața internă a vehiculelor electrice, despre care spun că ar dezavantaja în mod nedrept mașinile electrice produse în altă parte.

Comisarul european pentru comerț, Valdis Dombrovskis, a declarat luna trecută pentru Bloomberg că blocul este îngrijorat „de o serie de elemente discriminatorii” din Legea privind reducerea inflației.

Dombrovskis a declarat că UE evaluează dacă legislația încalcă normele Organizației Mondiale a Comerțului, a scris Macau Business, citând France Presse.

Coreea de Sud și-a exprimat, de asemenea, nemulțumirea, calificând noile reguli care favorizează automobilele electronice americane drept o „trădare”, potrivit Bloomberg.

Cum va scădea inflația prin Legea privind reducerea inflației?

Legea privind reducerea inflației va combate inflația prin măsuri împotriva evazioniștilor fiscali bogați, care pot contribui la scăderea cererii, și prin creșterea ofertei interne prin investiții în producție și energie curată. De asemenea, va reduce costul principalelor cheltuieli nenegociabile, cum ar fi medicamentele pe bază de rețetă, asistența medicală și energia – cheltuieli care erau deja ridicate înainte de presiunile inflaționiste actuale.

Legea privind reducerea inflației nu numai că luptă împotriva inflației și reduce costurile pentru familii, dar va crea, de asemenea, aproximativ 1,5 milioane de noi locuri de muncă bune și îi va ajuta pe americani să își permită noi aparate ecologice și medicamente vitale, astfel încât să poată respira mai ușor. Din aceste motive, Legea privind reducerea inflației este cea mai importantă lege a sănătății din mai bine de un deceniu, cea mai importantă legislație economică din ultima generație și cea mai importantă lege privind schimbările climatice din toate timpurile, arată American Progress.