Germania se va confrunta cu o nouă criză? S-ar putea întâmpla de la începutul anului viitor

Karl Lauterbach a explicat că imediat ce a preluat postul de ministru în guvernul condus de cancelarul Olaf Scholz a dispus efectuarea unui inventar al stocului de vaccinuri anti-COVID.

Astfel, rezultatul acțiunii i-a surprins pe mulţi, „inclusiv pe mine”, a spus noul ministru într-o declaraţie acordată postului ARD, acuzând moştenirea lăsată de fostul guvern.

Un deficit de vaccinuri pentru primul trimestru

În acest context, Germania se confruntă cu „un deficit de vaccinuri pentru primul trimestru”, a semnalat Karl Lauterbach. Noul guvern de la Berlin, a adăugat el, acţionează pe toate căile posibile pentru a achiziţiona noi doze de vaccin, inclusiv prin abordarea directă a producătorilor, ministrul german subliniind însă că trebuie procedat conform practicilor UE, având în vedere că achiziţia vaccinurilor este gestionată de Comisia Europeană.

Totuşi, noul ministru s-a arătat optimist. „Sper să avem veşti pozitive în zilele următoare”, a spus Karl Lauterbach. Amintim că aproximativ 69,7% din populaţia Germaniei, de circa 83 de milioane de locuitori, este vaccinată anti-COVID cu schema completă.

Chiar și așa, autorităţile din Germania au lansat o vastă campanie de vaccinare cu doza „booster” pentru administrarea a 30 de milioane de astfel de doze până la sfârşitul anului, în contextul ameninţării noii variante Omicron.

Toată Germania e într-o situație cumplită

Institutul de Cercetări Economice Ifo a publicat marți previziunile în ceea ce privește economia Germaniei. Acestea arată că, în al patrulea trimestru al anului 2021, economia Germaniei va suferi o scădere de 0,5%.

Într-un comunicat de presă, șeful previziunilor la Ifo, Timo Wollmershäuser, a declarat că blocajele de aprovizionare și cel de-al patrulea val al pandemiei de coronavirus încetinesc economia Germaniei. De asemenea, acesta a mai spus că recuperarea puternică post-pandemie nu s-a materializat încă.

Ifo se așteaptă la o creștere în vara anului 2022, pe măsură ce valul patru al pandemiei va face mai puține infectări și blocajele de aprovizionare vor începe să se ușureze. Totuși, Ifo și-a redus previziunile pentru 2022 cu 1,4%, ajungând la 3,7%.

De asemenea, anunță Institutul de Cercetări Economice Ifo, inflația ar putea crește cu 3,1% în acest an și cu 3,3% anul viitor – depășind ținta Băncii Centrale Europene de 2%. În ceea ce privește prețurile de consum, acestea și-ar putea reveni de abia în 2023.

„Noile măsuri de izolare puse în aplicare pentru a opri răspândirea virusului vor avea probabil un impact mai redus asupra economiei față de valurile anterioare de COVID, nu în ultimul rând din cauza campaniilor de vaccinare pe scară largă”, a spus agenția în raportul său lunar pentru decembrie.