Studiu: Teama legată de creșterea taxelor, mai mare decât teama de coronavirus

În prezent, datoria totală a Germaniei a ajuns la 2.200 de miliarde de euro, reprezentând un record istoric, asta după ce  în luna aprilie, Bundestag, camera inferioară a Parlamentului, a adoptat o rectificare bugetară care va permite statului să împrumute în total 240 de miliarde de euro. Cu toate acestea, datoria continuă să crească.

Panică printre germani din cauza datoriei de stat

Compania de asigurări R+V a publicat un studiu cu numele ”Temerile germanilor în 2021”. În cadrul studiului au participat 2.400 de bărbați și femei cu vârsta de peste 14 ani, în perioada 25 mai – 4 iulie.

”Muntele de datorii care s-a acumulat la nivel federal, la nivelul landurilor și al districtelor în contextul crizei actuale este ceea ce îi îngrijorează cel mai mult pe germani în acest an”, spune Brigitte Römstedt, șefa R+V Info Centre, responsabilă de rezultatele cercetării.

Sondajul arată că 53% dintre germani se tem că statul va crește permanent taxele sau va reduce beneficiile din cauza poverii datoriilor provocate de criză.  În același timp, teama de infectare cu coronavirus se află pe locul 14 în topul temerilor germanilor.

Coordonatoarea studiului, Brigitte Römstedt, spune că rezultatul studiului nu este o surpriză.

Și anul trecut, doar unul din trei germani se temea de o infecție iar la acea vreme nu exista nici măcar vaccin. Oamenii caută să alunge gândurile despre boală. Însă când vine vorba de bani, am constatat că teama este mare”, a spus Römstedt într-un interviu acordat DW.

Datoriile vor fi făcute publice după alegerile federale

În ceea ce privește factura datoriilor provocate de pandemia de coronavirus, politologul Manfred G. Schmidt afirmă că aceasta va fi prezentată publicului german după alegerile federale, care vor avea loc la finalul lunii septembrie.

”Partidele au reușit să mușamalizeze cu succes acest subiect exploziv, ceea ce înseamnă că el nu va juca un rol semnificativ în alegerile federale”, prezice Schmidt în interviul acordat DW.

Locurile doi și trei în studiu sunt ocupate tot de preocupări privind banii. Fiecare al doilea german se teme decreșterea costului vieții(anul trecut: 51%) și de faptul că toți contribuabilii vor fi nevoiți să plătească pentru criza datoriilor UE (anul trecut: 49%).

Totuși, îngrijorările legate de o încetinire a creșterii economice au scăzut, aflându-se acum pe locul zece în clasament, cu 40%. Anul trecut – când viața economică a fost în mare parte oprită – această teamă s-a situat pe locul patru, cu 48%, notează dw.com.

Sursă foto: Dreamstime