În cei 16 ani cât a fost cancelar al Germaniei, Angela Merkel a devenit un avatar internațional al calmului, rațiunii și valorilor democratice pentru felul în care a gestionat crizele. De la criza financiară a zonei euro până la criza migranților și cea a pandemiei, scrie publicația americană.

Germania, nepregătită pentru un viitor modelat de tehnologie

Astăzi Germania este un colos economic, motorul Europei, care se bucură de prosperitate, în ciuda pandemiei. Dar asta va dura? Aceasta este întrebarea pe care și-o pun mulți in condițiile in care Merkel se pregătește să părăsească scena politică, după alegerile naționale din 26 septembrie, amintește NY Times.

Există semne că Germania e vulnerabilă din punct de vedere economic, pierzând competitivitatea, și că e nepregătită pentru un viitor modelat de tehnologie și de rivalitatea dintre SUA și China.

În timpul mandatului său, spun economiștii, Germania a neglijat să construiască o infrastructură digitală de clasă mondială, nu a scăpat de energia nucleară și a devenit alarmant de dependentă de China ca piață pentru autoturisme și alte exporturi.

Creșterea puternică a Germaniei în timpul mandatului lui Merkel a fost în mare parte rezultatul comerțului cu China. Dar, din ce în ce mai mult, China devine un concurent în domenii precum industria și vehiculele electrice.

”Acest lucru se va întoarce să bântuie Germania în următorii 10 ani”, a spus Guntram Wolff, directorul Bruegel, un institut de cercetare din Bruxelles.

Legătura economică cu China a făcut-o vulnerabilă la presiunile lui Xi Jinping

Niciodată nu a existat o presiune prea mare asupra lui Merkel pehtru a se concentra asupra politicii economice, deoarece economia germană a cunoscut o creștere în timpul mandatului său. Germania și-a revenit din pandemie mai repede decât alte țări europene, dar pandemia a expus și dependența economică a Germaniei de China.

În 2005, China reprezenta o fracție din exporturile germane. Anul trecut, a depășit SUA ca cel mai mare partener comercial al Germaniei. China este de departe cea mai mare piață pentru producătorii de automobile Volkswagen, Mercedes-Benz și BMW. Companiile germane au prosperat și prin dotarea fabricilor chinezești cu mașini-unelte și alte bunuri industriale care au făcut din China o centrală de export.

Legătura economică a Germaniei cu China a făcut-o din ce în ce mai vulnerabilă la presiunile presedintelui Xi Jinping.

A ajutat economia germană să evite câteva gloanțe

În ultimii ani, China a folosit ceea ce a învățat de la companiile germane pentru a concura cu acestea. Producătorii auto chinezi, inclusiv Nio și BYD, încep să vândă vehicule electrice în Europa. China a devenit exportatorul nr. 2 de utilaje industriale, după Germania.

Susținătorii lui Merkel spun că ea a ajutat economia germană să evite câteva gloanțe. Instinctele ei politice ascuțite s-au dovedit valoroase în timpul crizei datoriilor din zona euro, care a început în 2010 și aproape a distrus moneda pe care Germania o împarte cu alte 18 țări.

Eșecul Angelei Merkel de a investi mai mult în infrastructură, cercetare și educație, în ciuda experienței sale de doctor în fizică, reflectă și aversiunea germană față de datoria publică. Schäuble, în calitate de ministru al finanțelor, a impus disciplina fiscală care a acordat prioritate excedentelor bugetare în fața investițiilor.

Germania a coborât in clasamentul competitivității digitale

Din 2016, Germania a coborât de pe locul 15 pe locul 18 în clasamentul competitivității digitale. Acest lucru este atribuit declinului formării și educației, precum și reglementărilor guvernamentale. Potrivit Ministerului Muncii, între 40 și 50% dintre toți lucrătorii din Germania vor trebui să se recalifice în competențe digitale pentru a continua să lucreze în următorul deceniu.

Majoritatea școlilor germane nu au internet în bandă largă, iar profesorii sunt reticenți în utilizarea instrumentelor digitale de învățare, o situație care a devenit evidentă în timpul pandemiei.

Sursă foto: Dreamstime