Germania solicită înființarea unui tribunal special pentru crime de agresiune împotriva Ucrainei

Sursa: Dreamstime

Ministrul german de externe a făcut apel la înființarea unui tribunal special internațional pentru „a-i aduce pe liderii ruși în fața justiției”. Annalena Baerbock a declarat că Rusia nu poate fi trasă la răspundere în fața Curții Penale Internaționale pentru că nu este stat membru și ar putea bloca orice sesizare în Consiliul de Securitate al ONU, având în vedere că este membru permanent cu drept de veto.

Ministrul de Externe din Germania, Annalena Baerbock, a cerut luni înființarea unui tribunal internațional special care să îi judece pe liderii ruși pentru invazia Rusiei din Ucraina.

Germania solicită înființarea unui tribunal internațional special

Este nevoie de „un tribunal care să poată investiga liderii ruși și să-i judece”, a declarat Baerbock într-un discurs de deschidere la Academia de Drept Internațional de la Haga, unde se află sediul Curții Penale Internaționale (CPI).

Guvernul ucrainean este îngrijorat, pe bună dreptate, de faptul că Rusia nu poate fi trasă la răspundere pentru agresiunea sa în fața CPI, a spus ea, deoarece aceasta se poate ocupa doar de cazurile în care reclamantul și pârâtul sunt membri ai curții sau un caz este trimis de Consiliul de Securitate al ONU.

Rusia nu este membră a CPI și, fiind una dintre cele cinci puteri mondiale care sunt membri permanenți cu drept de veto în Consiliul de Securitate, ar bloca probabil orice sesizare a CPI.

„Am vorbit despre colaborarea cu Ucraina și cu partenerii noștri în legătură cu ideea de a înființa un tribunal special pentru crime de agresiune împotriva Ucrainei”, a declarat Baerbock, adăugând că un astfel de organism și-ar putea deriva jurisdicția din dreptul penal ucrainean.

Acesta ar putea fi completat cu elemente internaționale, „într-o locație din afara Ucrainei, cu sprijin financiar din partea partenerilor și cu procurori și judecători internaționali, astfel încât imparțialitatea și legitimitatea să fie garantate”, a spus ea.

Ucraina, UE și Olanda au susținut în mod public ideea unui tribunal special

Rusia, care își numește acțiunile sale în Ucraina o „operațiune militară specială”, a negat acuzațiile de crime de război, inclusiv țintirea deliberată a civililor ucraineni, chiar dacă mii de persoane au fost ucise.

Cu toate acestea, procurorul-șef al CPI, Karim Khan, a avertizat cu privire la potențialul de fragmentare juridică și a declarat că tribunalul său este, de fapt, cel mai bine plasat pentru procesele care implică crime de agresiune, deoarece statele membre ar putea remedia „lacunele care se spune că există”.

În timpul unei conferințe de presă care a avut loc mai târziu în cursul zilei, Baerbock a abordat rapoartele ucrainene cu privire la copiii deportați în Rusia și dați spre adopție acolo.

„Rusia trebuie să dea socoteală pentru locul unde se află acești copii”, a declarat ministrul, în timp ce omologul său olandez, Wopke Hoekstra, a declarat că acești copii trebuie aduși acasă și că practica Rusiei de a-i deporta trebuie să înceteze.