Un anunț de ultimă oră în acest sens a venit și din Germania, țara care este pregătită să ofere și mai mult ajutor Ucrainei astfel încât să supraviețuiască agresiunii militare venite din Rusia.

Anunțul a fost făcut de cancelarul Olaf Scholz, în cursul zilei de miercuri. Acesta a anunțat că Germania va continua să sprijine Ucraina din punct de vedere militar şi financiar, deşi din punct de vedere practic a maximizat armele pe care le poate livra din propriile stocuri şi colaborează, în schimb, cu industria armamentului, scrie Reuters.

În ceea ce privește armamentele oferite de Germania, conform declarațiilor făcute de cancelarul Scholz, printre armele pe care producătorii de echipamente militare au spus că le pot livra rapid şi de care Ucraina are nevoie se numără armele antitanc şi de apărare aeriană.

Armata ucraineană devine mai puternică

Decalarațiile oficialului german au fost făcute într-o conferinţă de presă, după ce a participat la consultări cu liderii aliaţi ai UE şi ai NATO găzduite de preşedintele american, Joe Biden.

Totodată, acesta a mai ținut să sublinieze și faptul că Germania va oferi sumele necesare pentru achiziții, astfel încât armată ucraineană să fie mai ”tare” în fața atacurilor rusești.

”Vom oferi banii necesari pentru achiziţie. Scopul este de a întări armata ucraineană astfel încât să poată respinge atacul rusesc”, a afirmat cancelarul Scholz.

Întrebat în cadrul conferinței dacă Germania va livra Ucrainei tancuri Leopard de ultimă generaţie, el a precizat că Berlinul, precum şi aliaţii săi occidentali au ajuns la concluzia că este cel mai logic să livreze armele pe care ucrainenii ştiu deja să le folosească.

Cine coordonează livrările

„Aliaţii coordonează livrările”, a mai spus Scholz.

În total, discuțiile oficialilor au durat în jur de 90 de minute, notează BBC care mai precizează că la final, liderii au convenit asupra necesităţii de a pune mai multă presiune asupra Rusiei în privinţa invaziei sale.

Germania nu este însă singura țară care este alături de Ucraina. Slovacia, Olanda, dar și Cehia au anunțat un ajutor în plus. În același timp, Japonia a anunţat că intenţionează să majoreze oferta de împrumut către Ucraina de la 100 de milioane de dolari la 300 de milioane de dolari.

Menționăm faptul că la aceste discuții participat inclusiv preşedintele României, Klaus Iohannis, premierul Canadei, Justin Trudeau, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, premierul Marii Britanii, Boris Johnson, preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, premierul Italiei, Mario Draghi, premierul Japoniei, Fumio Kishida, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, dar și preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel.