Germania nu va mai subvenţiona achiziţia de maşini electrice

Germania renunţă la subvenţiile acordate pentru cumpărarea mașinilor electrice. Pe viitor, banii vor merge către autoturismele pe combustibili sintetici.

Economia numărul 1 a Europei a explicat că va elimina, în viitorul apropiat, sprijinul financiar pentru cei interesaţi de achiziţia unei mașini electrice.

Programul de subvenție similar cu cel de tip „Rabla Plus” de la noi va fi astfel anulat în Germania pentru autovehiculele electrice.

În schimb, banii vor fi redirecționaţi către mașinile pe benzină și motorină sintetică.

Pentru autorităţile de la Berlin, protecția industriei auto autohtone pare să aibă o prioritate mai mare decât inițiativele ecologice ale Verzilor și ale UE.

Combustibilul sintetic nu depinde de petrol și nu prezintă dezavantajele mașinilor electrice. În Germania, el este văzut ca soluția viitorului pentru industria auto, notează autolatest.ro.

Ce se întâmplă, în schimb, în România?

În România, nu se vorbeşte despre vreo anulare, în schimb se pare că va scădea valoarea voucherelor din cadrul „Rabla Plus”.

Statul român vrea să reducă valoarea voucherelor oferite pentru achiziționarea mașinilor electrice. S-ar dori reducerea primei de casare pentru Programul Rabla Plus.

Potrivit Digi24, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, ar fi spus că mașinile electrice nu mai sunt atât de scumpe. Momentan, nu se știe clar cu cât se va reduce valoarea voucherelor.

„Cert este că autoritățile vor să discute cu cei din industria auto, să găsească un preț rezonabil, atât pentru cetățean, cât și pentru industrie, tocmai ca să nu scadă vânzările odată cu această decizie”, au anunțat cei de la Digi24.

Luna trecută, Mircea Fechet spunea că programul de electrificare a parcului auto al României a fost un succes şi că o preocupare a Ministerului este corelarea finanţărilor staţiilor de încărcare electrice cu cea a programului.

„Programul a fost un succes, pentru că la Rabla Plus, la categoria persoane juridice, tichetele s-au epuizat în 7 minute. Tot la Rabla Plus, la unităţile administrativ-teritoriale, bugetul s-a consumat în 23 de minute.

Acest lucru mă face să cred că pe de o parte există un apetit tot mai mare pentru autoturismele electrice, ceea ce e o veste bună pentru Ministerul Mediului şi pentru fiecare român.

Şi nu doar atât, ci faptul că există un apetit în rândul persoanelor juridice, adică în rândul acelor societăţi comerciale care decid că în activitatea economică de zi cu zi vor să folosească autoturisme electrice”, a declarat şeful de la Ministerul Mediului.

În acest context, există premisele pentru „redesenarea” bugetului în viitor.