Cancelarul german Angela Merkel a declarat vineri că este pregătită să comande vaccinul rusesc anti-Covid Sputnik V pentru Germania. Aceasta așteaptă doar ca vaccinul rusesc, Sputnik V, să fie autorizat de către Agenţia Europeană pentru Medicamente, Anunţul vine în timp ce Angela Merkel este criticată aspru pentru încetinirea campaniei de vaccinare în Germania, relatează AFP.
”În ceea ce priveşte vaccinul rusesc, consider că orice vaccin autorizat de Agenţia Europeană pentru Medicamente ar trebui utilizat în UE”, a declarat Angela Merkel, în cadrul unei conferinţe de presă la Berlin. În acest caz, ”aş prefera o comandă din partea UE”, dar ”dacă acest lucru nu intervine (…) atunci Germania ar trebui să acţioneze pentru ea însăşi şi asta vom face”, a adăugat ea.
Totodată, cancelarul german a declarat că este gata să fie vaccinată cu AstraZeneca, în pofida faptului că vaccinarea a fost suspendată pentru câteva zile din cauza tulburărilor rare şi grave de coagulare la unele persoane vaccinate, fără o legătură dovedită cu serul administrat.
Germania cere autorizarea vaccinului Sputnik V
Germania a cerut joi autorităţilor europene să accelereze examinarea vaccinului rusesc Sputnik V şi pregătirea procesului de distribuţie a acestuia pe ansamblul Uniunii Europene odată ce serul va fi aprobat, relatează AFP.
”Este important să accelerăm procedurile de aprobare, mai ales în cazul Sputnik”, a declarat premierul bavarez Markus Soeder, după o întâlnire a celor 16 premieri ai landurilor germane cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Potrivit lui Soeder, studiile asupra vaccinului rusesc desfăşurate până în prezent în Europa au arătat că acesta este ”foarte sigur” şi ”mai bun decât unele dintre vaccinurile deja aprobate”. ”Trebuie să-l aprobăm rapid şi eficient, fără a ne împiedica în obişnuitele detalii birocratice”, a mai spus premierul bavarez, unul dintre posibilii candidaţi la succesiunea cancelarului Angela Merkel.
În opinia sa, autorizarea provizorie a vaccinului Sputnik V în UE este acum doar o ”chestiune de timp” şi este important ca blocul comunitar să se organizeze pentru a garanta producţia şi aprovizionarea acestui ser, după ce s-a confruntat deja cu dificultăţi în achiziţia vaccinurilor contractate prin mecanismul comun gestionat de Comisia Europeană.