Germania a cunoscut în zece ani cea mai moderată progresie a costului muncii din întreaga Uniune Europeană, conform unor statistici publicate astăzi, însă costul orar al forţei de muncă este în această ţară cu o treime mai ridicat decât media europeană.
O oră de muncă în sectorul privat îi costă 30,10 euro pe angajatorii germani, o cifră cu 32% mai ridicată decât media UE şi care plasează Germania pe cel de-al şaptelea loc printre cele 27 de ţări membre, conform datelor publicate de Biroul federal de statistici Destatis, preluat de France Presse şi citat de Agerpres.
Prin comparaţie cu marele său vecin francez, costul muncii este cu 12% mai mic şi cu 23% mai mic decât în Belgia, prima dintre ţările UE la acest capitol.
Germania a cunoscut între 2001 şi 2011 cea mai slabă progresie din întreaga UE, cu o creştere cu 19,4 procente în contextul în care costul orar al forţei de muncă din Franţa a crescut cu 39,2 la sută, mai mult decât dublu, în aceeaşi perioadă, potrivit Destatis.
Moderaţia salarială germană este unul dintre factorii-cheie ai competitivităţii ţării şi mai ales al industriei sale. Reversul medaliei îl reprezintă însă salariile scăzute, adesea incriminate de sindicate, în absenţa unui salariu minim generalizat şi o incertitudine crescândă, marcată de o recurgere sporită în anumite sectoare ale industriei la locuri de muncă temporare şi interimare.