Preşedintele rus Vladimir Putin încearcă în mod deliberat să declanşeze o foamete în Orientul Mijlociu şi Africa, potrivit fostului ambasador german în Rusia.
Moscova încearcă să destabilizeze Europa
Scopul Kremlinului este de destabiliza Europa prin intermediul unui aflux masiv de refugiaţi, a declarat Rüdiger von Fritsch pentru ediţia de duminică a Der Tagesspiegel, relatează dpa, conform Agerpres.
„Ideea lui Putin este că după colapsul aprovizionării cu cereale, oameni înfometaţi vor fugi din aceste regiuni şi vor încerca să ajungă în Europa, ca milioanele de sirieni care au fugit de ororile războiului”, a adăugat el.
Acesta este motivul pentru care Rusia împiedică Ucraina să exporte cereale şi îi bombardează silozurile, a mai spus von Fritsch.
„Cu noile fluxuri de refugiaţi, el vrea să destabilizeze Europa şi să provoace acumularea unei presiuni politice pentru ca statele occidentale să renunţe la poziţia lor dură faţă de Rusia”, a explicat fostul ambasador, afirmând că acesta este „noul război hibrid” al lui Putin.
Exporturile Ucrainei, blocate din cauza războiului
Acest mod nou de a purta război include mijloace non-militare precum atacuri cibernetice şi campanii de dezinformare.
Ucraina este unul dintre cei mari producători de cereale din lume. Exporturile sale de cereale au fost însă blocate din cauza războiului.
Potrivit guvernului german, Rusia blochează exportul a 20 de milioane de tone de cereale din Ucraina, în special către Nordul Africii şi Asia, din care mare parte se află în portul Odesa.
ONU, apel la Rusia pentru deblocarea exporturilor
Săptămâna trecută, secretarul general al ONU Antonio Guterres a cerut Rusiei să permită exporturile de cereale ucrainene, iar Occidentului să deschidă accesul îngrăşămintelor ruseşti pe pieţele mondiale pentru a se putea combate eficient criza alimentară globală.
„Rusia trebuie să permită exportul sigur şi securizat al cerealelor depozitate în porturile ucrainene”, a spus secretarul general al ONU într-o reuniune ministerială găzduită de Statele Unite la New York.
„Rute alternative de transport” la ieşirea maritimă a acestor cereale, care umplu în special silozurile din Odesa,”pot fi explorate – chiar dacă ştim că acest lucru nu va fi suficient pentru a rezolva problema”, a adăugat el. În acelaşi timp, „alimentele şi îngrăşămintele ruseşti trebuie să aibă acces deplin şi nerestricţionat pe pieţele mondiale”, a cerut Antonio Guterres.
Aceste îngrăşăminte nu fac obiectul sancţiunilor occidentale decise împotriva Moscovei după invadarea Ucrainei pe 24 februarie, dar achiziţionarea lor ar putea fi blocată de măsurile luate împotriva sistemului financiar rus, potrivit diplomaţilor.