Sfârșitul globalizării e aproape! Lumea se îndreaptă către o ordine mondială multipolară, avertizează cancelarul german

Cancelarul german Olaf Scholz avertizează că lumea se îndreaptă către o ordine mondială multipolară, care ar putea diminua solidaritatea internațională și ar putea duce la deglobalizare.

„După încheierea Războiului Rece, cu peste treizeci de ani în urmă, lumea a intrat pe o traiectorie de intensificare a integrării economice și a globalizării.

Întrucât lumea se confruntă acum, simultan, cu mai multe crize, acest proces ar putea să fie afectat” a avertizat Scholz, citat de Euractiv.

Deglobalizarea, o aberație periculoasă

„Sunt ferm convins că deglobalizarea despre care se vorbește în prezent este o aberație periculoasă. Nimeni nu se poate deconecta de restul lumii”, a subliniat Scholz într-un discurs.
Deși nu s-a referit direct la China și Rusia, mesajul cancelarului german a fost clar. Cele două țări se apropie tot mai mult, în prezent, pentru a „dezvolta un nou model de relații internaționale”.

Din cauza crizelor multiple din ultimii ani, globalizarea este deja sub o mare presiune.

Cu valoarea globală a comerțului internațional în scădere cu aproape 10% în 2020 din cauza pandemiei, potrivit OMC, redresarea sistemului comercial internațional este acum pusă în pericol din cauza incertitudinilor legate de războiul din Ucraina.

Economistul principal al Băncii Mondiale, Michele Ruta, a avertizat într-o postare recentă că războiul din Ucraina va schimba și remodela lanțurile comerciale globale. Chiar dacă acest proces în sine nu ar marca sfârșitul globalizării, riscul real provine de la acele guverne care încearcă să „relocalizeze sau să fragmenteze sistemul comercial”, a susținut Ruta.

Există amenințarea unei noi diviziuni a lumii

De asemenea, Scholz a avertizat că evoluțiile recente și războiul din Ucraina amplifică riscul unei reveniri a ”politicii de tip bloc” într-o lume multipolară.

„Există amenințarea unei noi diviziuni a lumii. Toți împotriva celorlalți și toți doar pentru ei, în loc de responsabilitate globală și solidaritate internațională”, a spus Scholz.

„Puterile geopolitice s-au schimbat chiar mai rapid decât au făcut-o. Lumea secolului XXI nu devine multipolară, ea este deja așa”, a adăugat el.

În timp ce Occidentul a afișat o poziție comună față de agresiunea rusă, repercusiunile războiului amenință cooperarea internațională pe multiple fronturi.

Pe măsură ce temerile privind foametea, penuria de materii prime, penuria de energie și întreruperile lanțurilor de aprovizionare cresc, multe țări din Africa, Asia și America de Sud s-ar putea simți „separate și uitate de restul lumii”, a spus Scholz.

Occidentul a primit mai puțin suport decât spera

Germania a lansat deja o ofensivă pentru a se apropia de democrațiile non-occidentale. Berlinul a invitat India, Senegalul, Africa de Sud, Argentina și Indonezia la summitul G7 al celor mai mari economii din Occident, care va avea loc în sfârşitul lunii iunie.

„Acestea sunt democrații cu care suntem conectați”, le-a spus Scholz jurnaliştilor, adăugând că ar fi important ca Occidentul să se adreseze acestor ţări pentru a discuta problemele provocate de războiul din Ucraina.

În ciuda acestor eforturi, Occidentul a primit mai puțin suport decât spera.

India, cea mai mare democrație de pe glob, a refuzat să condamne acțiunile Rusiei în cadrul ONU și a anunțat recent interzicerea exporturilor de grâu, care ar putea contribui și mai mult la penuria globală de alimente.

Același lucru este valabil și pentru Africa. Președintele Uniunii Africane, Macky Sall, a cerut partenerilor să ridice sancțiunile asupra Rusiei, în urma unei întâlniri cu Vladimir Putin, notează Euractiv.