Guvernul german ameninţă că va tăia sprijinul financiar pentru Bosnia, etichetând apelurile la secesiunea unor părţi din acest stat sau la slăbirea lui drept ‘iresponsabile şi de neacceptat’. Germania l-a numit pe liderul sârbilor bosniaci, Milorad Dodik, ca principalul vinovat, relatează Reuters.

Bosnia trece prin cea mai gravă criză politică de la sfârşitul conflictului din anii 1990, o situaţie care renaşte temeri privind un nou conflict după ce, la sfârşitul lunii iulie, sârbii bosniaci au blocat funcţionarea guvernului central, iar Dodik a anunţat măsuri menite să destrame instituţii-cheie ale statului.

‘Nu vom putea să acceptăm continuarea acestei politici iresponsabile fără să acţionăm’, a declarat ministrul german de externe, Heiko Maas, pentru platforma online bosniacă politicki.ba.

Germania va lăsa Bosnia fără sprijin financiar

Germania este cel mai mare susţinător bilateral al Bosniei şi Herţegovinei. Dar un lucru este clar: nu putem şi nu vom direcţiona banii contribuabililor germani într-o entitate care lucrează activ să distrugă Bosnia şi Herţegovina ca stat unic’, a spus el.

Maas a mai afirmat că Germania ‘se va gândi la măsuri individuale împotriva celor care pun la îndoială integritatea teritorială a ţării’, el menţionând că Berlinul se coordonează îndeaproape cu partenerii din UE, cu SUA şi Marea Britanie.

Milorad Dodik, ale cărui idei secesioniste sunt larg văzute ca punând în pericol acordul de pace de la Dayton, a declarat joi, într-un interviu pentru Reuters, că niciun obiectiv politic nu merită sacrificarea păcii în Bosnia.

Potrivit acordului de pace de la Dayton, mediat de SUA, ce a pus capăt războiului devastator dintre anii 1992-1995, Bosnia este divizată în două entităţi autonome – Republica Srpska şi Federaţia Croato-Musulmană -, unite printr-un guvern central slab.

Constituţia ţării este parte a acordului de pace.

Purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei germane, Andrea Sasse, a anunţat că situaţia din Bosnia va fi luată în discuţie la reuniunea de luni a miniştrilor de externe ai statelor UE.

‘Apelurile la secesiune şi măsuri de slăbire a statului unic, în special din partea Republicii Srpska şi a lui Milorad Dodic, membru sârb al preşedinţiei tripartite, sunt cu totul iresponsabile şi de neacceptat’, a subliniat ea.