Germania trece printr-o criză imobiliară fără precedent. Dezvoltatorii intră în insolvență

Germania

SURSA FOTO: Dreamstime

Specialiștii avertizează că numărul locuințelor noi construite anual în Germania ar putea înregistra o scădere de 35% până în 2026, în comparație cu cifrele din 2023, sugerând un posibil deficit major în următorii ani.

Piața imobiliară din Germania ar putea înregistra o scădere de 35% până în 2026

Conform unei estimări publicate marți la München de către rețeaua de cercetare Euroconstruct, Germania se află într-o poziție mai puțin favorabilă în comparație cu alte țări din Europa.

Conform previziunilor, se estimează că doar 175.000 de unități rezidențiale vor fi finalizate în Germania în 2026. Asta ar însemna cu 95.000 mai puține decât în 2023.

În ciuda acestui declin, doar în Suedia, din cele 19 țări europene analizate, se anticipează că numărul apartamentelor finalizate va înregistra un declin mai sever decât în Germania.

„Construcţia de locuinţe noi în Germania nu mai este deseori posibilă, în special în urma creşterii semnificative a costurilor din construcţii şi de finanţare. Politicienii încă nu au îmbunătăţit semnificativ condiţiile generale”, a apreciat  Ludwig Dorffmeister,  expert al Institutului Ifo.

Federația Imobiliară Germană (ZIA) a avertizat marți că, fără subvenții și reduceri de taxe, se prognozează un deficit de aproximativ 830.000 de apartamente în Germania până în 2027, conform experților.

„Este virtual imposibil să construiești în prezent. Oricine construiește astăzi va da faliment”, a spus Andreas Mattner, șeful ZIA.

Locuințele din Germania sunt supraevaluate

Luni, Banca Centrală a Germaniei (Bundesbank) a atras atenția că, în ciuda scăderii prețurilor din 2023, locuințele germane încă sunt supraevaluate. Acest lucru se întâmplă din cauza creșterii costurilor creditelor ipotecare.

Timp de un deceniu, dobânzile scăzute au alimentat un boom imobiliar în cea mai mare piață de investiții imobiliare din Europa. Totuși, majorarea dobânzilor și creșterea costurilor cu materialele de construcții au provocat cea mai mare criză imobiliară din ultimele decenii. Astfel, mulți dezvoltatori au intrat în insolvență.

Conform datelor din industrie, prețul proprietăților imobiliare rezidențiale a scăzut cu peste 4% anul trecut. Datele publicate de Oficiul Federal de Statistică (Destatis) indică o scădere de 8,9% în primele nouă luni din 2023.

Cu toate acestea, Bundesbank estimează că prețurile încă se situează cu 15-20% peste nivelul considerat adecvat, având în vedere situația demografică și economică actuală din Germania. Instituția a avertizat că „supraevaluarea ar putea să nu fie încă pe deplin corectată, în ciuda reducerii semnificative. Aceste evoluții cresc riscul corecțiilor de preț”.

Raportul între prețurile proprietăților imobiliare și venituri este cu 20% mai ridicat decât valoarea de referință. Relația pe termen lung între prețurile proprietăților, ratele dobânzilor și veniturile indică o supraevaluare cuprinsă între 10% și 15%, potrivit estimărilor Băncii Centrale a Germaniei.

Prețurile locuințelor germane, cel mai semnificativ declin din anul 2000

Alte date recente publicate de Destatis arată că prețurile locuințelor în Germania au înregistrat în trimestrul trei din 2023 cel mai semnificativ declin de la începutul publicării datelor în 2000. Impactul majorării dobânzilor și al creșterii costurilor cu materialele a afectat piața imobiliară.

Prețurile proprietăților rezidențiale au scăzut cu 10,2% în ritm anual în perioada iulie-septembrie 2023. Acesta este al patrulea trimestru consecutiv de declin. Scăderi semnificative s-au înregistrat în special în orașele mari. Acolo, prețurile apartamentelor au înregistrat un recul de 9,1%. Prețurile locuințelor pentru o singură familie sau pentru două au înregistrat o scădere anuală de 12,7%.