Germania a venit cu o veste extrem de proastă în ceea ce privește criza alimentară. Cancelarul german Olaf Scholz a declarat, la Forumul Economic Mondial, că dacă nu se iau măsuri urgente riscăm să fim martorii unei crize alimentare fără precedent.
Germania trimite o undă de șoc în Europa! Cea mai gravă criză din ultimele decenii
Criza alimentară generată de războiul dintre Rusia și Ucraina s-ar putea agrava, spune cancelarul german Olaf Scholz, care a cerut acțiuni urgente pentru ca acest scenariu să fie evitat.
Într-un discurs la Forumul Economic Mondial de la Davos, cancelarul Germaniei a declarat că este îngrijorat de efectele pe care războiul din Ucraina le are asupra planului alimentar.
„Dacă nu adoptăm rapid acţiuni determinante, există riscul de a ne confrunta cu cea mai gravă criză alimentară din ultimele decenii”, a declarat Olaf Scholz.
Rusia este pregătită să contribuie la depășirea crizei alimentare mondiale
De cealaltă parte, președintele Vladimir Putin i-a spus premierului italian că Rusia este pregătită să contribuie „semnificativ” la depăşirea crizei alimentare mondiale, dar pentru a face acest lucru trebuie îndeplinită o singură condiție, aceasta fiind „anularea de către Occident a restricţiilor motivate politic impuse Rusiei”.
Ucraina ar fi împotriva deschiderii unor coridoare spre porturile din Marea Azov și Marea Neagră
De asemenea, Vladimir Putin a acuzat autorităţile ucrainene că nu sunt de acord cu deschiderea de coridoare umanitare spre porturile din Marea Azov şi Marea Neagră pentru circulaţia navelor cu cereale.
„Criza alimentară a fost exacerbată de restricţiile antiruse impuse de Statele Unite şi de Uniunea Europeană”, a spus Vladimir Putin în conversația cu Mario Draghi.
Ucraina denunță un șantaj al Rusiei
Ministrul ucrainean de Externe a calificat drept “șantaj” o propunere anterioară a Rusiei de ridicare a sancțiunilor împotriva Moscovei din cauza invaziei sale în Ucraina pentru a evita o criză alimentară globală.
“Acesta este un șantaj clar”, a declarat Kuleba după ce un ministru adjunct rus de Externe a sugerat deblocarea porturilor ucrainene în schimbul ridicării sancțiunilor.
Invazia Rusiei a perturbat livrările de îngrășăminte, grâu și alte produse de bază din ambele țări.
Numeroase ţări din Africa şi Orientul Mijlociu sunt dependente de cerealele din Ucraina şi riscă să fie afectate grav de blocada navală impusă de Rusia.