Germania trimite o undă de şoc în Europa! Cea mai mare putere a Europei e lovită dur

Germania

Sursa: Pixabay

Cele mai noi informaţii din Germania au pus întreaga Europă pe jar. Preţurile au sărit în aer! A fost bătut un record ce stătea în picioare de aproape zece ani.

Cutremur în Germania! Cea mai puternică economie a Europei a înregistrat un nou record negativ, depăşindu-l pe cel din august 2012.

A fost bătut preţul maxim istoric pentru un litru de motorină în Germania

Vorbim despre preţul unui litru de motorină la pompă. Acest combustibil a atins un nivel record în Germania, pe fondul creşterii cotaţiilor petrolului, se arată într-un mesaj al asociaţia automobiliştilor ADAC, potrivit agenţiei AFP.

Şoferii germani care au mers, duminică, să alimenteze cu motorină au descoperit că un litru a ajuns să coste, în medie, 1,555 euro, adică cu un eurocent peste precedentul record stabilit în data de 26 august 2012.

În acelaşi timp, benzina a urcat până la un preţ mediu de 1,667 euro/litru. În acest caz, maximul istoric este de 1,709 euro pe litru, atins la data de 13 septembrie 2012.

O situaţia asemănătoare se înregistrează şi în Franţa. Acolo, preţul carburanţilor a atins în luna octombrie un nivel fără precedent în ultima decadă şi chiar un nou maxim istoric pentru motorină.

Care sunt cauzele exploziei preţurilor la carburanţi?

Preţurile la pompă au crescut, în ultima perioadă, din cauza relansării economice post-pandemice, care a dus la creşterea explozivă a preţurilor, în special la energie, şi a cotaţiilor la petrol. În cazul motorinei, mai există şi alte cauze.

Barilul de ţiţei West Texas Intermediate (WTI), standardul în Statele Unite, a atins vineri, 15 octombrie, cel mai ridicat nivel din ultimii şapte ani în timp ce ţiţeiul Brent, care în luna aprilie a anului trecut a coborât sub pragul de 20 de dolari, a urcat până la 85 de dolari per baril, un nivel fără precedent după 2018.

În cazul motorinei, preţul este influenţat şi de cererea de combustibil pentru încălzire, care la începutul sezonului rece este una ridicată. La aceasta se adaugă, în cazul Germaniei, şi o taxă pe emisiile de CO2, care înseamnă un supliment de 6 până la 8 eurocenţi pentru un litru de motorină la pompă, a precizat postul public de televiziune ZDF.

Creşte inflaţia în Germania: în septembrie, a fost cel mai ridicat nivel de după 1993

Presiunile venite din partea preţurilor la energie contribuie în mare parte la creşterea inflaţiei în Germania, care în luna septembrie a urcat la 4,1%, cel mai ridicat nivel înregistrat de prima economie europeană după 1993.

Creşterea preţurilor la pompă a declanşat, de asemenea, o dezbatere politică în Germania, în contextul în care taxele reprezintă o mare parte din preţul final al combustibililor. În cazul motorinei, aproximativ 25 de eurocenţi merg la TVA, 47 de eurocenţi pe taxa pe uleiuri minerale şi 7 eurocenţi reprezintă preţul pentru CO2.