Germania trimite o undă de șoc în Europa. Autoritățile de la Berlin sunt primele din Europa care caută cu disperare măsuri pentru a reduce consumul de energie, dar și pentru a-și umple rezervele de gaze, având în vedere diminuarea livrărilor din Rusia.
Cea mai mare economie europeană este Germania, care totodată este și una dintre cele mai dependente de gazele rusești. În acest sens, țara a demarat o compania națională pentru economisirea gazelor.
Experții susțin că este nevoie de mai multe măsuri suplimentare pentru ca Germania să obțină securitatea energetică însă Berlinul face deja eforturi uriașe, scrie Reuters.
Mai multe orașe au început deja procesul de economisire a energiei. Augsburd spre exemplu a scăzut temperaturile din piscinele publice şi verifică ce semafoare poate opri. Totodată, autoritățile de acolo au în plan și militarea încălzirii în clădirile publice.
Interdicții privind încălzirea piscinelor în perioada iernii
Planul ministrului Economiei din Germania este ca rezervele de gaze să fie umplute înainte ca iarna să vină. Totodată, Guvernul de la Berlin vrea să reactiveze și centralele pe cărbune și totodată să lanseze un model de licitare a gazelor pentru încurajarea consumatorilor industriali să economisească gaze.
Pentru ca lucrurile să funcționeze conform planului, cetățenii au și ei de respectat niște reguli. Încă din luna iunie, Ministerul Economiei a lansat o companie prin care recomandă populației să facă dușuri mai scurte și să crească temperatura frigiderelor cu un grad. De asemenea, se mai recomandă și izolarea locuințelor, astfel încât iarna să fie una mai ușoară.
Cei care au piscine private nu vor avea voie să le mai încălzească în această iarnă, mai prevede campania demarată de Minister. O altă recomandare este cea privind munca de acasă, mai scrie Reuters.
Noi măsuri luate de Franța
Nu doar Germania ia măsuri drastice ci și Franța, care este a doua economie europeană. Aici, Guvernul a făcut de asemenea apel la populație să economisească energie.
În același timp, Agnes Pannier-Runacher, ministru pentru tranziţia energetică a prezentat și un set de măsuri în acest sens. Printre acestea se numără interzicerea reclamelor luminoase pe perioada nopţii, exceptând gările şi aeroporturile.
Totodată, magazinelor le este interzis să își țină uşile deschise când sunt pornite aerul condiţionat sau încălzirea. Dacă lucrurile vor funcționa conform planului, companiile îşi vor putea reduce facturile la energie cu 20%,k a suţinut aceasta. Franța mai ia în calcul și o subvenție suplimentară la carburanți.
La rândul său, președintele Emmanuel Macron a făcut un apel la companii, dar și la cetățeni și administrații locale să elaboreze planuri de urgenţă în vară pentru evitarea unei ierni dificile. Pannier-Runacher a îndemnat la rândul su companiile să promoveze viteze mai reduse pe drumuri.