Germania nu este de acord cu planul Uniunii Europene. Îl consideră periculos și costisitor
Proiectul Uniunii Europene de a considera sustenabile unele centrale nucleare și unele electrice care folosesc gaz natural drept combustibil a determinat Guvernul de la Berlin să aibă o reacție dură.
Pe acest fond, ministrul german al Economiei, Robert Habeck, și cel al Mediului, Steffi Lemke, au trimis o scrisoare Comisiei Europene în care reiterează că includerea energiei nucleare este riscantă și costisitoare.
Scrisoarea trimisă la Bruxelles a fost publicată și pe site-ul oficial al Ministerului Economiei. În rândurile acesteia se atrage atenția asupra lipsei cerințelor de siguranță cu privire la centralele nucleare, scrie Reuters.
Comisia Europeană notează că investițiile în centrale nucleare ar urma să fie considerate ”verzi” dacă folosesc cele mai recente standarde tehnologice şi sunt însoţite de un plan concret de eliminare a deşeurilor radioactive, obiectivul fiind acela de a orienta investițiile private către activitățile care duc la reducerea emisiilor cu efect de gaz de seră.
Ce propune Uniunea Europeană
Presa internațională mai scrie că propunerea Uniunii Europene prevede că producţia de energie pe bază de gaze va fi considerată verde dacă are caracter de tranziţie către energia curată, motivând că gazele naturale generează emisii cu 50% mai mici față de cărbune.
Susținătoare a ideii este mai ales Franța, unde peste 70% din energie provine din reactoare nucleare. Țării i s-au alăturat state precum Italia, Finlanda, dar și state din Europa Centrală și de Est: Polonia, Cehia, Ungaria, Slovenia, România. Membrii grupului sunt de părere că energia nucleară oferă soluția realistă în atingerea obiectivelor de limitare progresivă a emisiilor de gaze cu efect de seră până la atingerea neutralității climatice în 2050.
Adversarii reactoarelor nucleare pun accentul pe riscuri. Pe lângă Germania și Austria, Danemarca, Portugalia sau Luxemburg intră în această categorie. Accidente precum cel din Japonia, cu efecte dramatice asupra mediului apropiat, dar și unele resimțite la distanțe foarte lungi, atrag atenția asupra unor evenimente care nu sunt doar ipotetice.
Deși amprenta de carbon este redusă, volumul de emisii de carbon fiind comparabil cu cel al turbinelor eoliene, provocările la adresa mediului sunt deplasate pe termen lung prin stocarea deșeurilor radioactive în siguranță pentru perioade suficient de lungi.
După publicarea variantei finale a Comisiei Europene, care trebuie să aibă loc până la 31 ianuarie, Parlamentul European va trebui să se pronunţe, în termen de patru luni, având posibilitatea de a o respinge prin vot cu majoritate simplă.