Guvernul Germaniei consideră că nu există şanse ca Ucraina să adere la NATO în procedură rapidă. Acest anunț a fiost făcut de ministrul de Externe de la Berlin, Annalena Baerbock. Oficialul german a arătat că Alianţa Nord-Atlantică nu vrea să se implice direct în războiul cu Rusia.

Annalena Baerbock a afirmat, într-un interviu acordat postului de televiziune ARD, că înţelege dorinţa Administraţiei de la Kiev de integrare a Ucrainei în NATO. Cu toate acestea, ea a subliniat că nu există şanse ca acest lucru să se întâmple în curând.

„Ucraina a fost susţinută de la început pentru a-şi asigura autoapărarea, dar noi am transmis clar din prima zi a războiului că avem responsabilitatea ca războiul să nu se extindă în alte ţări şi ca NATO să nu devină parte în conflict”, a argumentat ministrul de Externe al Germaniei, conform publicaţiei Süddeutsche Zeitung.

Putin a semnalat clar că nu va ezita să atace şi alte ţări

Annalena Baerbock a condamnat vehement decizia Rusiei de anexare a regiunilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie.

„Teatrul cu farsele de referendumuri constituie o tentativă de a ascunde ceea ce am observat în ultimele şase luni, ocuparea unor teritorii cu o violenţă greu de imaginat. Aceste lucruri nu pot fi acceptate de nicio ţară din lume. Vladimir Putin vrea să ocupe întreaga Ucraină şi a semnalat clar că nu va ezita să atace şi alte ţări”, a afirmat oficialul german Baerbock.

Preşedintele Vladimir Putin a anunţat vineri anexarea de către Rusia a regiunilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie, reprezentând aproximativ 15% din teritoriul Ucrainei, şi a cerut armatei ucrainene să înceteze acţiunile beligerante, ameninţând cu o ripostă militară cu arme strategice.

Ca reacţie la decizia Rusiei, preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina va cere integrarea în Alianţa Nord-Atlantică prin procedură rapidă.

În replică, Jens Stoltenberg, secretarul general NATO, a reamintit Kievului, potrivit cotidianului Le Figaro, că orice decizie de admitere a unui stat în Alianţa Nord-Atlantică necesită unanimitate din partea liderilor ţărilor membre.

”Fiecare democraţie din Europa are dreptul de a solicita aderarea la NATO şi am spus din nou şi din nou că uşa rămâne deschisă”, a spus el. Dar o decizie privind aderarea trebuie să fie aprobată „în unanimitate” de toate cele 30 de ţări membre, a spus secretarul general.

El a subliniat, de asemenea, refuzul Alianţei Nord Atlantice de a se implica direct în conflictul dintre Ucraina şi Rusia.