Germania trimite o undă de șoc în toată Uniunea Europeană! Ce vrea să facă cu migranții
Oficialul german a mai declarat că autoritățile lor naționale ar trebui să îi sprijine pe aceștia pentru a se întoarce în siguranță în țările lor de origine.
Purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Seibert, a fost întrebat cum s-ar putea proceda în cazul acelor migranţi pentru care guvernele lor nu-şi asumă responsabilitatea, acesta nu a dat un răspuns clar, subliniind că se lucrează la asta pentru că aceasta este soluția cea mai bună.
Autoritățile poloneze au declarat că în jur de 2.000 de migranți încearcă să ajungă în vestul Europei și se află în tabere improvizate la granița dintre Polonia și Belarus. Autoritățile poloneze au mai spus că majoritatea migranților vin din Irak, Siria și Yemen.
Steffen Seibert a purtat o discuție cu ministrul de Externe bielorus Vladimir Makei
Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al guvernului de la Berlin a apreciat pozitiv discuţia telefonică pe care şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a avut-o cu ministrul de externe bielorus Vladimir Makei.
„Este important să se desfăşoare astfel de conversaţii pentru a ajunge la o soluţie umanitară şi paşnică a conflictului pe care l-a declanşat Belarusul”, a spus Seibert, cu referire la valul de migranţi ilegali orchestrat de Aleksandr Lukaşenko drept represalii pentru sancţiunile europene.
În acest timp, purtătorul de cuvânt al MAE german, Christofer Burger, a declarat că eforturile Berlinului pentru soluţionarea acestei crize încep să dea rezultate, dând ca exemplu faptul că ameninţarea cu „sancţiuni dureroase” din partea UE a determinat mai multe companii aeriene să renunţe la transportarea cetăţenilor irakieni sau sirieni către Belarus.
Polonia aruncă cu acuzații grave
Poliția de frontieră poloneză susține că este pericol maxim la graniță. Aceasta a acuzat, duminică, forţele de securitate din Belarus că le-ar da instrucţiuni şi echipamente migranţilor blocaţi în zonă pentru luarea cu asalt a frontierei dintre cele două ţări, relatează luni dpa.
Potrivit ultimelor date, multe corturi au fost demontate din tabăra improvizată pe teritoriul belarus chiar din faţa punctului de trecere a frontierei cu Polonia de la Kuznica.
„Străinii primesc instrucţiuni, echipamente şi gaze lacrimogene din partea responsabililor belaruşi”, a indicat într-un tweet Poliţia de frontieră poloneză.
Pericol maxim la granița cu Polonia: Se va recurge la violență
La rândul său, Ministerul Apărării polonez a arătat că unii migranţi au adunat crengi din pădure. În plus, mulţi reprezentanţi ai presei oficiale din Belarus se află la faţa locului. Poliţia poloneză a folosit portavoci pentru a transmite mesaje în limba engleză prin care a avertizat mulţimea că va recurge la violenţă dacă migranţii nu respectă instrucţiunile.
Aceste informaţii nu au putut fi verificate din surse independente, întrucât presa şi angajaţii umanitari nu au acces în respectiva zonă încă de când Polonia a declarat stare de urgenţă de-a lungul graniţei sale în urmă cu mai multe săptămâni. Restricţii similare sunt în vigoare şi de partea belarusă.