Germania trimite o undă de șoc la nivel mondial! Anunțul cumplit venit chiar acum de la Berlin
Ministrul german de Finanțe a spus într-un interviu acordat publicaţiei Die Welt că nu apreciază politică economică din SUA, în ciuda relației valoroase care există între cele două țări.
„Statele Unite sunt partenerul nostru valoros, dar, în acelaşi timp, există o enormă politică economică protecţionistă”, a declarat Christian Lindner, punctând că Guvernul de la Berlin va trebui să acţioneze în relaţia cu autoritățile americane pentru protejarea intereselor Germaniei şi pentru evitarea efectelor negative asupra relaţiilor comerciale.
De asemenea, ministrul german a subliniat că țara sa nu are niciun interes să ajungă la un conflict comercial cu SUA, iar diplomaţia economică joacă un rol foarte important.
„Este necesară îmbunătăţirea capabilităţilor concurenţiale. Şi trebuie să înţelegem că solicitările din ce în ce mai mari ale Uniunii Europene în politicile economice din domeniul energiei sunt la fel de periculoase ca acţiunile Statelor Unite de distorsionare a competiţiei”, a completat Christian Lindner.
Informațiile transmise anterior de Joe Biden
Amintim că declarația ministrului din Germania a venit după ce preşedintele SUA s-a declarat încrezător că Statele Unite şi Uniunea Europeană vor depăşi disensiunile generate de subvenţiile masive pregătite de Washington, considerate de Bruxelles practici neconcurenţiale.
„Am avut o discuţie detaliată despre Legea privind Reducerea Inflaţiei (IRA). (…) Statele Unite şi Europa au obiectivul comun de a face investiţii îndrăzneţe, inclusiv în energie curată, pentru a face faţă provocărilor generate de criza climatică şi pentru a construi industria viitorului, inclusiv prin producţia de baterii şi de hidrogen curat.
Am stabilit să discutăm acţiuni practice pentru a ne coordona şi a ne alinia abordările, astfel încât să consolidăm şi să securizăm reţelele de aprovizionare, producţia şi proiectele inovatoare, pe ambele maluri ale Atlanticului.
Le cerem echipelor noastre să continue activităţile pe această temă, în cadrul consultărilor SUA-UE aflate în curs. Cred că putem depăşi unele diferenţe care există, sunt încrezător”, a declarat Joe Biden în conferinţa de presă organizată la Casa Albă alături de Emmanuel Macron.
Bruxellesul şi Washingtonul au creat un grup special de lucru
De asemenea, Bruxellesul şi Washingtonul au creat un grup special de lucru pentru abordarea efectelor Legii americane privind Reducerea Inflaţiei (IRA), care prevede alocarea unor subvenţii ecologice în valoare de 369 de miliarde de dolari (354,6 miliarde de euro) şi stimularea achiziţiilor de produse americane. Statele din cadrul Uniunii Europene sunt preocupate de lipsa de progrese în negocierile cu Washingtonul pentru depăşirea disensiunilor.
În acest context, Jozef Sikela, ministrul Comerţului din Cehia, ţară care deţine Preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii Europene, a declarat săptămâna trecută că naţiunile UE aşteaptă soluţii până la următoarea sesiune a Consiliului bilateral pentru Comerţ şi Tehnologie, programată pe 5 decembrie.
„Ceea ce este important pentru noi este că Statele Unite conştientizează preocupările noastre, iar grupul de lucru trebuie să furnizeze o soluţie acceptabilă pentru ambele părţi. Ne vom concentra pe identificarea anumitor soluţii până la reuniunea din 5 decembrie”, a declarat Jozef Sikela vinerea trecută.
Afirmaţiile reprezentantului Preşedinţiei cehe a Consiliului UE reflectă frustrarea din ce în ce mai mare a Uniunii Europene privind amploarea schemei de subvenţii din Statele Unite şi preocupările că eşecul în obţinerea unor termeni mai buni pentru UE riscă să genereze o dispută gravă, într-un moment în care ambele părţi trebuie să prioritizeze unitatea transatlantică în contextul invaziei Rusiei din Ucraina.