Informația zilei de la Berlin. Guvernul vrea să naționalizeze Gazprom Germania, afacerea cu energie abandonată de compania Gazprom din Rusia în luna aprilie.

Potrivit Reuters, Guvernul de la Berlin a înființat deja un holding în acest sens pentru realizarea procesului. Menționăm faptul că în luna aprilie a acestui an, Autoritatea de reglementare a energiei din Germania anunța că va administra compania.

Holdingul înființat de Guvernul de la Berlin este denumit Securing Energy for Europe Holding GmbH (SEEHG) și este responsabil pentru investiţiile companiei, scrie Welt am Sonntag, citând un document guvernamental.

Cine conduce noul holding din Germania?

Directorii generali ai holdingului sunt doi avocați de la firma de avocatură CMS Hasche Sigle, a adăugat publicaţia. Contactată de sursa citată, CMS Hasche Sigle a refuzat să comenteze informația și a invocat obligaţii de respectare a confidenţialităţii.

De cealaltă parte însă, Ministerul german al economiei a declarat că este la curent cu înfiinţarea holdingului, considerată drept o măsură de precauţie în vederea oricărei decizii de restructurare.

Menționăm faptul că în luna aprilie, mai multe reacții revoltătoare au venit din Germania în momentul în are Vladimir Putin a cerut plata în ruble pentru gazul rusesc.

Ministrul Economiei, Robert Habek, susținea că Germania nu se va lăsa șantajată de Rusia. 

Germania nu se va lăsa șantajată de Rusia 

„În ceea ce privește amenințarea sau cererea – nu se mai știe cum să o numească – de a fi făcute plăți în ruble, este crucial pentru noi să fie respectate contractele. Este important pentru noi să nu dăm un semnal că putem fi șantajați de Putin”, declara acesta.

La rândul  său, ministrul Finanțelor, Christian Lindner, spunea că fiecare contract trebuie să fie respectat, însă cu plata în euro. „Contractele sunt contracte. Sunt bazate pe euro și așa vom continua să plătim importurile de energie, în euro.
Vom analiza în detaliu ceea ce se propune și ceea ce se cere. Dar este clar pentru noi că nu poate exista șantaj politic”.

Cancelarul Olaf Scholz confirma și el că plățile se fac doar în euro și dolari atunci. „Scrie în contracte că plățile se fac euro și uneori în dolari. I-am spus clar președintelui rus că acest lucru va rămâne așa, iar companiile vor să plătească în euro și așa vor face”, spunea acesta.