Etichetarea energiei nucleare și a gazelor naturale drept ”verzi” a pornit un adevărat scandal în blocul comunitar. În timp ce țări precum România, Franța și Polonia sunt de acord cu planul Comisiei Europene, alte țări precum Germania și Austria se opun vehement. De asemenea, Germania a venit și cu critici dure la adresa CE.
Energia nucleară, subiect de ceartă în Uniunea Europeană! Germania se opune vehement planului UE
Planurile Comisiei Europene de a eticheta gazele naturale și energia nucleară drept ”verzi” au fost criticate aspru de către Germania, scrie Politico Europe. Ministrul german al Economiei și Protecției Climei, Robert Habeck, și ministrul german al Mediului, Steffi Lemke, au adus critici dure la adresa Comisiei Europene, în timp ce Robert Habeck, care este și vicecancelar al noului Executiv din Germania, spune că Berlinul nu poate sprijini schema propusă de către blocul comunitar.
Amintim că planul face parte din lista de taxonomie, listă esențială pentru direcționarea a miliarde de euro în investiții către tehnologiile necesare pentru construirea de centrale electrice curate.
În acest context, ministrul german al Economiei și Protecției Climei spune că propunerea Comisiei Europene va reduce calitatea etichetei de durabilitate.
”Din punctul nostru de vedere, nu ar fi fost nevoie de această adăugare la regulile taxonomiei UE. Nu cred că vor fi aprobate noile propuneri”, spune Robert Habeck.
El a mai adăugat că nu crede că piețele financiare vor accepta greenwashing-ul (tradus printr-o formă de marketing în care energia verde este utilizată în mod înșelător pentru a convinge publicul că produsele, obiectivele și politicile unei organizații sunt ecologice).
Steffi Lemke, ministrul german al Mediului, a declarat că ”este absolut greșit faptul că Comisia Europeană intenționează să includă energia nucleară în taxonomia UE pentru activități economice durabile”.
Aceasta a adăugat că energia nucleară ar pute aduce dezastre de mediu devastatoare și că ar putea lăsa în urmă cantități mari de deșeuri. Drept urmare, spune ea, energie nucleară nu poate fi sustenabilă.
România, Franța și Polonia sunt de acord cu planul Uniunii Europene
În timp ce Germania se opune vehement, alte trei țări din blocul comunitar au făcut deja eforturi intensive pentru a include energia nucleară pe lista taxonomiei. România, Franța și Polonia sunt țările care susțin că energia nucleară este o tehnologie esențială cu emisii scăzute de carbon.
Cele trei țări din blocul comunitar mai spun că energia nucleară este necesară pentru asigura securitatea energetică, în contextul în care Uniunea Europeană s-a angajat că va trece la energie regenerabilă în următorii zeci de ani.
Cu toate acestea, există alte țări care împart punctul de vedere al Germaniei. Austria și Luxemburg sunt țările care se opun și ele planului Uniunii Europene, având preocupări legate de accidentele nucleare și de deșeurile radioactive. Liderii celor două țări doresc ca energia nucleară să nu mai fie încurajată de către Uniunea Europeană.
”Propunerea președintelui Comisiei, Ursula von der Leyen, este un pas înapoi. Credibilitatea ei cu privire la politica climatică a suferit crăpături semnificative”, a declarat Rasmus Andresen, europarlamentarul german din partea Verzilor.