Germania trimite din nou trupe în Bosnia. Nu s-a mai întâmplat așa ceva de zece ani
Guvernul german va desfășura trupe în cadrul misiunii de menținere a păcii a Uniunii Europene în Bosnia, pentru prima dată în ultimul deceniu, în timp ce cresc îngrijorările legate de instabilitatea provocată de războiul din Ucraina care se extinde în Balcanii de Vest.
Anterior, purtătorul de cuvânt al guvernului, Steffen Seibert, a declarat că Executivul german a decis să trimită trupe în EUFOR-Althea, care este activă din 2004. Seibert a precizat că vor fi trimiși maximum 50 de soldați pentru un an, marcând o revenire la forța din Bosnia pe care Germania a părăsit-o la sfârșitul anului 2012.
O parte din trupe sunt destinate să echipeze două așa-numite echipe de legătură și observare, grupuri care sunt răspândite în țară și care funcționează ca senzori pentru comandamentul EUFOR, în timp ce alții vor lucra la cartierul general din Sarajevo, scrie Reuters.
Ministerul german al Apărării a mai spus că guvernul federal a decis să reia participarea la operațiunea UE în Bosnia și Herțegovina, în cadrul EUFOR-Althea.
Un vid de securitate
Bosnia se află la sute de kilometri de luptele din Ucraina, dar se confruntă cu o mișcare separatistă sârbo-bosniacă tot mai asertivă, despre care analiștii spun că are cel puțin un sprijin tacit din partea Moscovei.
La doar câteva zile după invazia Rusiei în Ucraina, UE a decis să dubleze aproape de două ori mărimea forței sale de menținere a păcii EUFOR, de la 600 de soldați la 1.100 de soldați, trimițând rezerve pentru a preveni o potențială instabilitate.
În contextul în care liderul sârb al Bosniei, Milorad Dodik, își exprimă din ce în ce mai vehement intențiile secesioniste, șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a calificat mișcarea drept „măsură de precauție”.
NATO și înalți oficiali ai UE au avertizat că instabilitatea provocată de războiul din Ucraina s-ar putea extinde în Balcanii de Vest.
„Astfel, Germania răspunde la situația tensionată din Bosnia și Herțegovina”, a declarat Ministerul german de Externe.
„De asemenea, în perspectiva alegerilor din octombrie, noi, împreună cu partenerii noștri europeni și NATO, nu vom permite un vid de securitate în vecinătatea noastră imediată.”
Dar Toby Vogel, asociat senior la Democratization Policy Council, a remarcat că Bosnia are deja un vid de securitate „cel puțin din 2011, când UE a lăsat EUFOR să scadă sub nivelul minim de forță operațională”.
Actualul mandat al EUFOR expiră în noiembrie
Actualul mandat al EUFOR expiră în noiembrie, iar Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite trebuie să decidă asupra prelungirii acestuia cu încă un an. Însă sunt tot mai multe temeri că Moscova și-ar putea folosi dreptul de veto pentru a împiedica încheierea unui acord.
Activă din 2004, operațiunea EUFOR-Althea a UE este succesoarea misiunilor de menținere a păcii ale NATO în această țară.
Trupele europene au rolul de a stabiliza țara după războiul din 1992-1995, care a făcut aproximativ 100 000 de victime.
În decembrie 1995, Bosnia a fost împărțită în două entități: o „Federație” bosniaco-croată și o entitate condusă de sârbi, cunoscută sub numele de Republika Srpska, ca parte a Acordului de pace de la Dayton.
Dodik nu a făcut un secret din admirația și legăturile sale strânse cu președintele rus Vladimir Putin, iar presiunile sale pentru secesiunea entității Republika Srpska sunt considerate în general ca având sprijinul Kremlinului.