Germania vrea să refacă „Triunghiul Weimar”

Germania vrea să refacă „Triunghiul Weimar”, o alianță regională cu Franța și Polonia. Preşedintele Conferinţei de Securitate de la München, Christoph Heusgen, vrea să-i aducă împreună pe Olaf Scholz, cancelarul federal al Germaniei, Emmanuel Macron, președintele Franței, și Donald Tusk, prim-ministrul Poloniei, pentru a analiza posibilitatea reformării alianței „Triunghiul Weimar”, înființată oficial în anul 1991.

Christoph Heusgen
Christoph Heusgen (SURSA FOTO: Dreamstime)
Olaf Scholz
Olaf Scholz (SURSA FOTO: Dreamstime)
Emmanuel Macron
Emmanuel Macron (SURSA FOTO: Dreamstime)
Donald Tusk
Donald Tusk (SURSA FOTO: Dreamstime)

Întâlnirea lor ar avea loc pe data de 16 februarie-18 februarie. În pofida conflictelor militare din prezent, evenimentul în sine va transmite un mesaj de diplomaţie.

„Cred că este foarte important să extindem tandemul franco-german pentru a include Polonia, ca cea mai mare ţară din estul Europei. Dacă acest lucru va reuşi, aceasta va fi foarte bine. Invitaţia a fost făcută.

Noi aducem împreună politicieni, militari şi reprezentanţi ai societăţii civile, pentru ca ei să poată afla dacă se întrezăresc speranţe la orizont”, a explicat oficialul german într-un podcast.

Printre participanţi s-ar afla vicepreşedintele SUA, Kamala Harris. În schimb, oficialii ruși nu vor fi invitați.

„(Preşedintele Rusiei, Vladimir) Putin ar fi arestat dacă ar veni”, a reamintit oficialul german, reamintind, totodată, că, în martie 2023, Curtea Penală Internaţională a emis un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin.

Ce a fost „Triunghiul de la Weimar”

Pe data de 29 august 1991, miniștrii de Externe ai Germaniei, Franței și Poloniei s-au întâlnit în orașul german Weimar pentru a forma o alianță regională. Acolo, a luat naștere „Triunghiul de la Weimar”.

Cei trei miniștri de Externe și-au sintetizat viziunea comună într-o declarație în zece puncte privind viitorul Europei. Era vorba despre o „responsabilitate comună” privind viitorul celor trei state. Triungiul de la Weimar a fost creată pentru a ghida alte state democratice din Europa Centrală și Europa de Est către Uniunea Europeană (UE).

Triunghiul de la Weimar a jucat un rol semnificativ în procesul de extindere al UE și în admiterea Poloniei și a vecinilor săi în NATO. Totuși, în anul 2004, și-a încheiat activitatea. Pe scurt, Triunghiul de la Weimar a fost „înghețat” din punct de vedere politic. Încercările ulterioare de a utiliza grupul ca mecanism de sprijin pentru provocări politice ce au urmat apoi au eșuat.