'Ideea din spatele a ceea ce noi facem în privinţa Ucrainei, precum şi presiunea noastră politică nu au ca motivaţie să punem economia rusă la pământ', ci să 'determinăm o schimbare în comportamentul' Moscovei, a explicat reprezentanta Ministerului german de Externe, Sawsan Chebli.

Cât despre sancţiunile suplimentare privind investiţiile, serviciile şi schimburile comerciale cu Crimeea anunţate joi, ea a precizat că acestea au fost de fapt decise cu mult timp în urmă pentru 'a umple lacunele' în sancţiunile deja anunţate. 'S-a întâmplat odată cu căderea rublei, a fost doar o coincidenţă', a insistat purtătoarea de cuvânt.

Tot joi, compania germană BASF, liderul mondial în industria chimică, a anunţat anularea unui schimb de active cu societatea rusă Gazprom. 'A fost o decizie luată la nivelul acestor companii şi nu a existat nicio presiune politică' din partea guvernului de la Berlin, a precizat Sawsan Chebli.

În contextul prăbuşirii rublei ruseşti, care s-a devalorizat anul acesta cu circa 50% în raport cu dolarul, şefii de stat şi de guvern din UE, reuniţi joi la Consiliul European, nu au adoptat noi sancţiuni împotriva Rusiei, în timp ce la Washington s-a anunţat că preşedintele Barack Obama va promulga legea adoptată săptămâna trecută de Congres, ce autorizează noi sancţiuni împotriva Rusiei, dar nu se va folosi deocamdată de ea.

AGERPRES