Germania uimește toată Europa! Decizia luată de cea mai puternică economie din Uniunea Europeană

Germania

Sursă: Dreamstime

O nouă lege, care permite managerilor celor mai populare fonduri de investiții instituționale, așa-numitele Spezialfonds, să aloce 20% din acestea către criptoactive va intra în vigoare în Germania, la 1 iulie, potrivit Decrypt.

Măsura a fost apreciată ca un impuls pentru poziția Germaniei ca centru de investiții financiare, iar experții consideră că va alimenta industria criptografică prin legitimarea clasei de active.

„Adăugarea activelor cripto în Spezialfonds este un pas important pentru acceptarea lor”, a declarat parlamentarul german Frank Schäffler „Aici, legea merge în direcția corectă și este de salutat”, a adăugat el.

Noua legislație înseamnă că aproximativ 4.000 de fonduri de investiții instituționale existente vor fi acum eligibile pentru a investi în active criptografice.

Legea se va aplica atât fondurilor Spezial existente, cât și celor noi înființate de investitori instituționali, cum ar fi instituțiile financiare, companiile de asigurări și fondurile de pensii.

Aproximativ 1,2 trilioane de euro (1,8 trilioane de dolari) sunt investiți în Spezialfonds, care au condiții de investiții fixe. „În acest moment, 0% din fonduri sunt investite în criptomonede, pentru că pur și simplu nu sunt permise”, a declarat Sven Hildebrandt, CEO al Distributed Ledger Consulting (DLC) din Germania.

Hildebrandt, care a făcut presiuni aproape doi ani pentru a actualiza legislația în acest domeniu, spune că odată cu noile reglementări impactul asupra industriei cripto ar fi enorm.

Teoretic, până la 350 miliarde de euro (422 miliarde de dolari) ar putea intra pe piața Spezialfonds, a explicat el. Prin comparație, capitalul actual al pieței Bitcoin este de 1 trilion de dolari.

Nu există echivalent al Spezialfonds în SUA, dar acestea au fost comparate cu Fondurile Speciale de Investiții (SIF) din Luxemburg și cu Fondurile pentru Investitori Calificabili (QIF) din Irlanda. Acum, fondurile urmează să devină cea mai recentă completare a instrumentelor pe care instituțiile le au la dispoziție, permițându-le să cumpere active digitale fără a achiziționa criptomonede reale.

Această lege vine vine după o alta, de la începutul anului 2020, care permite băncilor din Germania să vândă și să stocheze criptomonede.

Compania de servicii financiare ETC Group a devenit prima care a lansat un Bitcoin ETP pe bursa germană în 2020, după ce autoritatea de reglementare financiară a Germaniei, BaFin, a recunoscut criptomonedele ca instrumente financiare.