Guvernul german intenţionează să înfiinţeze o bază naţională de date în care vor fi înregistraţi neonaziştii consideraţi periculoşi, după ce a fost descoperită o celulă teroristă de extremă dreapta suspectată de uciderea a nouă străini.
Potrivit cotidianului Süddeutsche Zeitung, ministrul german de interne Hans-Peter Friedrich doreşte crearea unui fişier care să permită strângerea de ”date despre extremiştii de dreapta şi violenţele extremei drepte”.
Fişierul, similar fişierului central privind islamiştii, deja existent, ar urma să fie completat cu date de către poliţie şi Oficiul federal pentru protecţia Constituţiei (informaţiile interne germane).
Acest anunţ în presă intervine într-un context de polemică privind rolul autorităţilor, acuzate de laxism, în lupta împotriva infractorilor proveniţi din rândul extremei drepte.
Conform media germane, Oficiul federal ar avea îndeosebi un indiciu prezent la faţa locului în momentul comiterii unui omor în 2006, care a fost atribuit organizaţiei ”Clandestinitatea naţional-socialistă”, necunoscută anterior.
Trei membri ai organizaţiei, Beate Zshoepe (36 de ani), care s-a predat poliţiei, Uwe Mundlos (38 de ani) şi Uwe Broehnhardt (34 de ani), amândoi găsiţi morţi, sunt suspectaţi că ar fi ucis nouă persoane de origine străină, între care opt turci (mici comercianţi cu vârste între 21 şi 50 de ani), în diferite regiuni ale Germaniei între 2000 şi 2006.
Ei sunt, de asemenea, puşi în cauză în cazul morţii unei poliţiste, împuşcată în cap în 2007, şi în legătură cu participarea lor la un atentat cu bombă într-un cartier turc din Koln în 2004.
Dezvăluirea acestui caz la sfârşitul săptămânii trecute a şocat Germania şi a relansat dezbaterea referitoare la interzicerea partidului neonazist NPD.
Guvernul studiază posibilitatea interzicerii acestui partid. Un proiect de interzicere a NPD a fost invalidat de Curtea Constituţională în 2003.
Sursa: Agerpres