Germania va cheltui peste 80 miliarde euro pentru plafonarea preţurilor la electricitate și gaze în 2023
Guvernul de la Berlin va cheltui 83,3 de miliarde de euro pentru plafonarea preţurilor la gaze naturale şi energie electrică în 2023, suma fiind echivalentă cu 42% din programul anunţat, luna trecută, pentru protejarea Germaniei, potrivit unui proiect vizualizat de către agenția de presă Reuters.
Potrivit sursei citate anterior, datele oferă informaţii detaliate despre alocarea sumei totale de 200 de miliarde de euro folosită din fondul de stabilizare economică pentru atenuarea impactului creşterii preţurilor la energie asupra populaţiei şi a industriei din Germania. Plafonarea preţului energiei electrice și a gazelor naturale este principala parte a programului energetic în valoare de 200 de miliarde de euro, anunţat la sfârşitul lunii septembrie de către Guvernul de la Berlin.
Vă amintim că, miercurea trecută, cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a anunţat o plafonare a preţului gazelor naturale începând cu 1 ianuarie 2023 în cazul întreprinderilor mari şi de la 1 martie 2023 în cazul gospodăriilor şi a întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM) din țara sa. Plafonarea prețului la energie electrică urmează să fie aplicat de la 1 ianuarie 2023. Acest „scut tarifar” în preţul energiei va atenua impactul inflaţiei. El va intra în vigoare la începutul lui 2023, potrivit unei foi de drum prezentată miercuri de către Guvernul de la Berlin.
Germania vrea să majoreze pensiile din 2023
Pe lângă plafonarea prețului la energie electrică și la gaze naturale, oficialii germani se gândesc să protejeze populația de scumpirile actuale și prin alte metode. De exemplu, Guvernul de la Berlin a propus recent o majorare a peste 20 de milioane de pensii cu până la 4,2% începând din iulie 2023, sub rata așteptată a inflației de 7%. Pensiile de stat din vestul Germaniei ar putea crește cu 3,5%, iar pensiile de stat din estul Germaniei ar putea crește cu 4,2%, în contextul în care Guvernul de la Berlin continuă să reducă decalajul pensiilor dintre cele două regiuni.
În schimb, decizia finală referitoare la creșterile pensiilor va depinde de datele referitoare la creșterea salariilor. Acestea vor fi publicate la începutul anului 2023, conform sursei citate anterior.
La fel ca multe alte state, Germania se confruntă în prezent cu niveluri record de inflaţie şi cu creşterea accelerată a costului vieţii. „Oamenii au uriaşe temeri existenţiale şi îngrijorări despre modul în care vor reuşi să plătească (facturile) pentru hrană, întreţinere şi căldură”, a avertizat preşedintele organizaţiei neguvernamentală de resort Tafel Deutschland, care a insistat asupra faptului că băncile pentru alimente din Germania nu au posibilitatea să compenseze pentru „ceea ce statul nu poate face”.