Germania va desfășura o fregată în Marea Nordului și Marea Baltică, în următoarele luni, pentru a consolida flancul Alianței Atlanticului de Nord (NATO).

Nava de război, care are un echipaj de 210 persoane, a plecat deja din baza navală Wilhelmshaven, arată o purtătoare de cuvânt a marinei germane.

Marina germană mai spune că această navă va face parte și din forța de reacție rapidă a Alianței Atlanticului de Nord (NATO), subliniind că sunt deja planificate mai multe manevre de amploare ale NATO în Marea Baltică.

În cadrul unui comunicat de presă, căpitanul fregatei, Hendrik Wißler, a declarat că ”nava va servi timp de şase luni ca navă amiral a noului comandament german al alianţei NATO”.

Nava are în dotare două elicoptere

Nava are o lungime de aproape 140 de metri și are în dotare două elicoptere. Aceasta poartă numele de ”Mecklenburg-Vorpommern” și a făcut parte din orţa de reacţie rapidă a NATO timp de mai multe luni anul trecut. Potrivit presei internaționale, este de așteptat ca această fregată să se întoarcă la bază în luna iulie.

Mecklenburg-Vorpommern a participat de mai multe ori la misiuni în cadrul Forței Navale Permanente Atlantic a NATO, în 1998 și în 2000. În timpul serviciului său timpuriu, Mecklenburg-Vorpommern a luat parte la două exerciții de distrugătoare DESEX 1999, care a implicat ocolirea Americii de Sud, și DESEX 2002, o croazieră de antrenament de cinci luni cu vizite în porturile Souda Bay din Creta, Karachi din Pakistan, Mormugao și Cochin din India, Manila din Filipine, Qingdao din China, Inchon din Coreea de Sud, Tokyo din Japonia și Malaga din Spania.

În timpul vizitei sale la Tokyo, Mecklenburg-Vorpommern a găzduit o recepție oferită la bord de președintele german Johannes Rau, la care a participat cuplul imperial japonez, împăratul Akihito și împărăteasa Michiko. În timpul călătoriei de întoarcere în Europa, Mecklenburg-Vorpommern a participat la un exercițiu cu rachete în largul insulei Creta. La sfârșitul anului 2002, a început o misiune de șase luni în cadrul Operațiunii Enduring Freedom – Cornul Africii, care a durat până în 2003.

Mecklenburg-Vorpommern și-a reluat activitatea în cadrul Operațiunii Enduring Freedom între noiembrie 2004 și aprilie 2005, servind ca navă amiral pentru Flotila Amiral Henning Hoops în calitate de comandant al Combined Task Force 150.

Fregata a făcut parte din Grupul maritim permanent 1 al NATO

Din noiembrie 2005 până în mai 2006, Mecklenburg-Vorpommern a făcut parte din Grupul maritim permanent 1 al NATO și, pentru o perioadă, a fost nava amiral a comandantului grupului, comodorul german Wolfgang Kalahl, și a personalului său internațional până la sfârșitul lunii ianuarie 2006. SNMG 1 a fost integrat în Operațiunea Active Endeavour în această perioadă.

În 2006, Mecklenburg-Vorpommern a devenit nava amiral a lui Andreas Krause, comandantul-șef al Forței maritime de sprijinire a Forței Interimare a Națiunilor Unite în Liban, în largul coastelor libaneze. Mecklenburg-Vorpommern a fost redislocată cu Operațiunea Enduring Freedom în largul Cornului Africii încă o dată, între noiembrie 2008 și mai 2009. Din ianuarie până în aprilie a servit ca navă amiral a Forței operative combinate 150 sub comanda amiralului de flotilă Rainer Brinkmann.

La 28 noiembrie 2008, Mecklenburg-Vorpommern a trimis un elicopter pentru a salva trei membri ai echipajului unui petrolier chimic MV Biscaglia, înregistrat în Liberia, care au sărit peste bord în timpul unui atac reușit al piraților în Golful Aden. Mai târziu, în aceeași zi, a venit în ajutorul navei de croazieră MS Astor, care tranzita Golful Oman în drum de la Sharm-al-Sheikh, în Egipt, la Dubai. Mecklenburg-Vorpommern a detectat ambarcațiuni rapide ale piraților care se pare că încercau să atace Astor și a manevrat în calea lor în timp ce se aflau la trei mile de Astor. Rafale de avertizare cu mitraliere au fost folosite pentru a îndepărta amenințarea fără ca cei de pe nava de croazieră să conștientizeze situația.