Germania urmează să furnizeze 85 milioane de euro în următorii doi ani pentru realizarea acestui proiect important pentru ambele ţări, potrivit informaţiilor furnizate de biroul de presă al premierului albanez.
Prezent la ceremonia de semnare a acordului, premierul albanez, Edi Rama, a declarat că Germania va fi principalul contributor la acest proiect precum şi la alte proiecte în domeniul energiei.
Linia de înaltă tensiune cu o lungime de 126 de kilometri va începe la Elbasan (Albania) şi se termină la Bitola (Macedonia). Construcţia liniei ar urma să înceapă în 2017 şi să se încheie în 2018. Pe lângă Germania, o serie de companii albaneze din domeniul energiei precum şi Uniunea Europeană vor oferi fonduri pentru realizarea acestui proiect.
Miniştrii de externe din ţările membre NATO ar putea lansa invitaţia de aderare la Alianţă pentru Muntenegru, dar în egală măsură discuţiile de la reuniunea de la Bruxelles se vor axa pe politica uşilor deschise, ceea ce include şi alte state candidate precum Macedonia, Bosnia şi Herţegovina şi Georgia.
"Vom lansa prima reuniune a politicii uşilor deschise sau de extindere a NATO. Am convenit la summitul din Wales de anul trecut că miniştrii vor decide la această reuniune dacă vor invita sau nu Muntenegru să înceapă procesul de aderare pentru a deveni al 29-lea membru al Alianţei. Aşadar aşteptăm această decizie miercuri dimineaţă. Ei se vor adresa, de asemenea, şi celorlalte trei state aspirante: Bosnia şi Herţegovina, Macedonia şi Georgia", a declarat, la sfârşitul anului trecut, ambasadorul SUA la NATO Douglas Lute.
AGERPRES